Glas Javnosti

Američke kompanije smanjuju proizvodnju nafte

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Naftni rat pogodio je američke naftaše i oni su se složili da smanje proizvodnju crnog zlata za 1,8 miliona barela dnevno, jer pad cena prisiljava lokalne kompanije da smanje svoju delatnost, javila je agencija Rojters pozivajući se na izveštaj američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Agencija navodi da u dokumentu nema nikakvih smernica za industrijalce, a ne predviđa se ni koordinacija, jer će pokretač smanjenja proizvodnje postati privatni sektor i slobodno tržište.

U izveštaju se dodaje da je Rusija insistirala na tome da će dozvoliti smanjenje proizvodnje samo u slučaju da se Sjedinjene Američke Države pridruže ovom procesu.

Američko ministarstvo energetike saopštilo je da proizvodnja škriljaca u zemlji već opada bez intervencije vlade, u skladu sa stavom Bele kuće da se neće mešati.
Prema prognozama Ministarstva, proizvodnja sirovina u proseku će biti 11 miliona barela dnevno 2021. godine, što je u korelaciji sa oko dva miliona barela dnevno u odnosu na vrhunac kraja 2019. godine.

Ali Moskva smatra da prirodni pad proizvodnje nije isti kao dobrovoljno smanjivanje proizvodnje, o čemu se sada i pregovara.

Ključni element diskusije je postizanje dogovora o tome koji nivo nacionalne proizvodnje će se koristiti za izračunavanje bilo kakvog smanjenja proizvodnje – od podataka iz aprila ili perioda pre toga. Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da su za Moskvu prihvatljive cifre iz prvog tromesečja ove godine.

Izvori agencije tvrde da je za Rusiju i Saudijsku Arabiju učestvovanje Sjedinjenih Američkih Država u smanjenju proizvodnje od presudne važnosti. Verovatno su zemlje OPEK+ spremne da sa tržišta uklone do 10 miliona barela. Sastanak u formi video-konferencije biće održan u četvrtak, 9. aprila. Rasprava sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadom trebalo bi da se održi narednog dana tokom sastanka ministara zemalja G20.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR