Glas Javnosti

AMERIČKA PREDSEDNIČKA TRKA KROZ GOVOR NOVCA: Koliko je više donacija sakupio Bjaden u najskupljim izborima u istoriji  

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Američki izbori 2020. najskuplji su u istoriji, a dostigli su neviđenih 14 milijardi dolara, što ih čini dvostruko skupljim od prethodnih.

Centra za odgovornu politiku procenio da su uprkos pandemiji, svi zainteresovani davali više političkih donacija u 2020. godini, počev od običnih građana koji daju male donacije, do milijardera koji u izborni proces unose milione dolara.

Demokrata Džo Bajden je oborio istorijski rekord u direktnim donacijama, obzirom da je njegova kampanja do 15 dana pred izbore sakupila 938 miliona dolara.

Dok je još aktuelni predsednik Donald Tramp, prikupio je 596 miliona dolara.

Demokratski kandidati u predstavičkom telu potrošili su 6,9 milijardi dolara, u poređenju sa 3,8 milijardi dolara za republikance. Potrošnja demokrata pada na 5,5 milijardi dolara ako se izuzmu troškovi predsedničkih kandidata milijardera Majkla Blumberga i Toma Stejera.

Blumberg je za svoju predsedničku kampanju potrošio 1,12 milijarde dolara, dok je Tom Stejer potrošio oko 350 miliona.

Obe stranke prikupile su više nego ikad od malih donatora u kampanji za Senat i Kongres.

Demokrate su prikupile skoro 1,7 milijardi dolara od malih donatora, u poređenju sa milijardom dolara koliko su uspeli republikanci.

Sveukupno, mali donatori čine 22 odsto novca prikupljenog u izbornom ciklusu 2020. godine. Ovi pojedinačni donatori koji su dali u proseku 200 dolara ili manje činili su samo 15 odsto novca prikupljenog na izborima 2016. godine.

Više od 1,5 miliona žena doniralo je saveznim odborima, što čini 44 odsto svih donatora. To je više od 37 odsto u koliko je bilo 2016 godine. 

Na izborima 2020. žene su do sredine oktobra dale 2,5 milijarde dolara, u odnosu na 1,3 milijarde tokom celog izbornog ciklusa 2016. godine.

Prema istraživanju Centra, žene su više nastrojene demokratama. Na izborima 2020. žene koje daju više od 200 dolara donirale su skoro 1,3 milijarde dolara demokratama i otprilike 570 miliona dolara republikancima.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR