Glas Javnosti

AMERIČKA CENTRALNA BANKA NAJAVILA SMANJENJE INFLACIJE: Fed nastavlja povećanje kamatnih stopa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) je u izveštaju od petka navela da će povećanje kamatnih stopa biti nastavljeno kako bi se smanjila visoka stopa inflacije.

Iako je Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) usporio povećanje kamatnih stopa na sastancima u decembru i januaru na 50 baznih poena, odnosno 25 baznih poena, FOMC je ukazao da očekuje da će sadašnja povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća da se inflacija vrati na dva odsto, prenosi Biznis.ba.
U svom najtežem monetarnom periodu u posljednjih nekoliko decenija, koje je uključivalo četiri uzastopna povećanja kamatne stope od 75 baznih poena, Federalne rezerve su prošle godine u sedam navrata povećala kamatnu stopu za ukupno 425 poena kako bi se izborili s rekordno visokom inflacijom koja se do sredine prošle godine povećala na najviši nivo u poslednjih 40 godina, prenoi portal Ekapija.

Fed je u izveštaju naveo da je svestan da visoka inflacija nameće značajne poteškoće, posebno onima koji su najmanje sposobni da podmire veće troškove osnovnih životnih namirnica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR