Glas Javnosti

Ako ste čekali s nabavkom uglja zbog previsokih cena, sada je čas da ga nabavite!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sada kubik uglja može da se nađe i za 10.000 dinara, oglasa ko pleve, a do skoro je cena išla i preko 200 evra!

Pad u potražnji preskupog ogreva za zimu doveo je po logici stvari i do pada cena! Samo je trebalo malo se strpeti i izdržati koji hladan dan pa uštedeti znatnu sumu novca jer je trend opadanja cena oštar.

Već su pale cene ogrevnog drveta pa se ono slabijeg kvaliteta može sada naći i za 4.000 po metru kubnom a ono boljeg kvaliteta je između 7 i 8 hiljada dinara, dok su letošnje astronomske cene bile i do 100 evra. 

Sudeći po oglasima, prodavci popuštaju. Tako se u Borči metar topole može naći za 4 000 dinara, a bukva na primer za 7 500 dinara po metru. Kao da su drva „povukla nogu“, pa padaju i cene uglja.

U avgustu na većini stovarišta u Srbiji nije bilo uglja, zavladala je panika među potrošačima tog energenta. I tamo gde ga je bilo, ugalj je po toni koštao od 14.000 do čak 26.000 dinara.

Ako je suditi po oglašivačima, sada uglja ima i za 10.000 dinara po toni. To barem piše u oglasu jednog prodavca iz Zaječara, koji je u oglasu naglasio da na lageru ima 24 tone uglja „grah“, i da je moguć dogovor oko prevoza.

Pala je cena i ovde, bliže Beogradu, pa je u Obrenovcu cena za tonu „Nema“ uglja 13.900 dinara ali sve sa plaćenim transportom u okolini ovog grada.

U Lazarevcu se, na primer, cena uglja prosečno kreće oko 15.500 dinara. Eko ugalj i „stanari lignit“ drže upravo tu cenu, i to sa obezbeđenim prevozom.

Ugalj je bio energent koji je najviše poskupeo.

U odnosu na prethodnu godinu najviše, 58 odsto, su porasla cena uglja Banovići. Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50 odsto, dok je cena peleta porasla za 34 odsto, mada se pelet još uvek teško nalaazi po toj ceni. Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena cene lož ulja veća za 45 odsto prenose penzionisani.rs.

Najmanje su povećane cene prirodnog gasa – za oko 8 odsto, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 odsto.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR