Glas Javnosti

AGENCIJA 'STANDARD AND POORS' POTVRDILA KREDITNI REJTING SRBIJE BB+

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Agencija Standard and Poor’s zadržala je rejting Srbije na nivou BB+ uz potvrđivanje stabilnih izgleda za njegovo dalje povećanje u narednom periodu, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

“Stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga zadržani su uprkos povećanim rizicima izazvanim pandemijom virusa Covid-19 zahvaljujući drastičnom povećanju otpornosti Srbije u odnosu na period pre jedne decenije„, navode u NBS.

U izveštaju u okviru redovnih aktivnosti na proceni rejtinga, navodi se da je Srbija u krizu ušla sa značajno manjim neravnotežama u odnosu na prethodnu krizu i da je bila spremna da odgovori na najnovije izazove.

Posebno se ističe da je kredibilna monetarna politika bila važan faktor zadržavanja rejtinga i stabilnih izgleda za njegovo dalje povećanje.

Ocenjeno je da centralna banka ima operativnu nezavisnost i u periodu dužem od pola decenije čuva inflaciju na niskom nivou koristeći tržišne monetarne mehanizme.

Agencija naglašava i značaj preduzetih mera Vlade i NBS, donošenjem paketa ekonomskih mera u vrednosti od 11 odsto BDP da bi se ublažili negativni efekti pandemije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR