Glas Javnosti

Agencija Fič potvrdila VISOK KREDITNI REJTING Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič Rejtings" u izveštaju je potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, a ministar finansija Siniša Mali tim povodom je izjavio da je Srbija uprkos svim izazovima nastavila da beleži dobre ekonomske rezultate. Agencija "Fič" navodi da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa

Agencija "Fič" navodi da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i relativno visoke stope privrednog rasta, i to vidi kao ključne faktore monetarne, finansijske i makroekonomske stabilnosti zemlje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U izveštaju Agencije "Fič Rejtings" navodi se da je kreditni rejting Srbije podržan odgovorno vođenom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj su devizne rezerve zadržane na visokom nivou uprkos negativnom uticaju energetske krize.


Naglašava se i značaj očuvanih zdravih osnova bankarskog sektora uz visok pokazatelj adekvatnosti kapitala, rekordno nizak nivo problematičnih kredita, kao i značaj očuvanja pune finansijske stabilnosti.

U prilog odluke, Agencija ističe se da je učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu na kraju 2022. godine za 1,4 procentnih poena manje u odnosu na kraj 2021. godine.

Agencija predviđa da će se, zahvaljujući projektovanom smanjenju deficita u narednom periodu obezbediti dalje kontinuirano smanjenje učešća duga u bruto domaćem proizvodu i procenjuje da će na kraju 2024. godine ono iznositi oko 50,5 odsto, što je značajno niže u poređenju sa zemljama istog kreditnog rejtinga.


Prognoze agencije su da će inflacija dostići svoj vrhunac u prvom kvartalu 2023. godine i da se u narednom periodu može očekivati pad međugodišnjih stopa, a od druge polovine 2023. godine i vraćanje na jednocifrenu inflaciju.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na istom nivou potvrđuje da je Republika Srbija uspela da održi makroekonomsku stabilnost, jak finansijski sektor i da sačuva radna mesta.

Stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga i u aktuelnim uslovima, dokaz su dobrih srednjoročnih perspektiva rasta Srbije posebno ojačanih visokim prilivom stranih direktnih investicija, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR