Glas Javnosti

AERODROM KONSTANTIN VELIKI: Rast broja putnika i pad kar-go saobraćaja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Skoro deset puta više putnika na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu je bilo do početka juna ove godine nego u istom periodu 2021. godine, opterećene kovid krizom, pokazuje statistika. Do kraja maja ove godine je 119.280 putnika koristilo usluge niške vazdušne luke što je povećanje od 863.72 %. U kargo-saobraćaju, sa druge strane, beleži se pad od oko 86 %.

Do kraja maja prošle godine bilo je 12.377 putnika, dok je za period ove ta brojka skoro 10 puta veća. Broj aviona koji su poletali ili sletali na niški aerodrom je skoro četiri puta veći - prošlog maja je bilo 179, a ovog 688. Tokom maja ove godine bilo je 34.440 putnika, a istog meseca prošle godine 5.015.

Ovim podacima se pohvalio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, prenose Južne vesti.Sprovođenje ovako velikih investicija, kakve su modernizacija i širenje aerodroma Nikola Tesla i Konstantin Veliki, prati mnogo izazova, ali treba imati na umu to koliko će novih gostiju doći u našu zemlju, koliko će generisati novih poslova i koliko će značiti za ekonomiju Srbije. Za godinu i po dana, kada se završe radovi, imaćemo dva mnogo veća i lepša aerodroma - napisao je Momirović na Instagramu.

Ove brojke ne treba da čude jer maja prošle godine, zbog pandemije korona virusa, mnogih letova nije bilo ili su bili privremeno ukinuti.

Sa druge strane, u kargo-saobraćaju niški aerodrom beleži pad - prvih pet meseci ove godine prevezeno je 14.472 kilograma robe, a u istom periodu prošle godine 86 % više - 107.711 kilograma. Prvih pet meseci ove godine bilo je pet kargo-aviona, a prošle godine 9.Sa niškog aerodroma putnici mogu leteti do 16 različitih evropskih destinacija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP