Glas Javnosti

85 ODSTO MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA UGROŽENO VIRUSOM

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama pandemije, koje su predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje.

Smanjenje potražnje za svojim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije očekuje 80 odsto anketiranih, dok oko 30 odsto smatra da će posledica pandemije biti i smanjenje broja zaposlenih.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da ekonomske posledice pandemije na svoje poslovanje šest meseci i duže, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od 25. do 29. Marta, u kojem je učestvovalo 209 preduzeća.

Više od 48 odsto preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške, pokazuju rezultati ovog istraživanja.

Mikro i mala preduzeća u Srbiji zapošljavaju 629 hiljada ljudi. Osim direktnog zapošljavanja, ova preduzeća imaju mnogo širi društveni uticaj na kvalitet života preko 3 miliona ljudi u našoj zemlji – porodice zaposlenih, male dobavljače poput poljoprivrednih gazdinstava kojima je bez ovih preduzeća egzistencija ugrožena i druge. Dodatno, veliki broj ovih preduzeća posluje u nerazvijenim opštinama gde predstavljaju važan oslonac i prihode lokalne zajednice, ističe se u saopštenju.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR