Glas Javnosti

Србија у проблему: Штета од Короне 900 милиона евра

Ekonomija
Autor: nova.rs

Уколико се пандемија заврши до јуна, штета за привреду Србије биће око 900 милиона евра, али ако потраје до краја године, може и да се удвостручи, упозорава економиста Милојко Арсић.

 

Професор Економског факултета у Београду и уредник “Кварталног монитора”  Милојко Арсић каже да постоје два сценарија према којима би могла да се процени величина штете коју пандемија коронавируса може да нанесе Србији.

“Уколико би се епидемија завршила током прве половине године, штета би изнела око 900 милиона евра, што одговара вредности два процентна поена привредног раста”, објашњава Арсић.

То значи и да би се планирани раст бруто домаћег производа (БДП) према том сценарију преполовио у овој години, па би уместо 4 одсто, до краја године БДП порастао до 2 одсто у односу на прошлу годину.

 “Спорији раст БДП али и смањење домаће тражње и погоршање ликвидности пореских обвезника имаће за последицу аутоматски пад пореских прихода и раст фискалног дефицита на око 1,5 одсто БДП”

Фискални дефицит ће додатно порасти због раста трошкова здравства безбедносних служби и сличних издатака, као и због примене мера за ублажавање негативних ефеката епидемије на привреду”, наводи Арсић, уз ограду да “пакет помоћи за привреду” још није у потпуности познат.

Србији прети рецесија

 “Уколико би епидемија трајала током целе 2020. годину негативни ефекти на привреду би били још снажнији, а привреда Србије би ушла у рецесију (раста не би ни било, ушао би у негативну зону), док би фискални дефицит био преко 3 одсто БДП”, процењује Арсић.

Арсић, међутим, не верује да ће се овај други, неповољнији сценарио заиста и одиграти.

“Мислим да је тренутно мање извесно да ће пандемија трајати целе године, а охрабрује то што се повољна дешавања бележе у самом центру избијања болести и једној од кључно значајних светских привреда – Кини”, наглашава Арсић за Нова.рс.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR