Glas Javnosti

"VANREDNA" ISPLATA: Još 3,6 milijardi dinara iz budžetske rezerve Srbije preusmereno za isplatu penzija

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarstvu finansija preusmereno je još 3,6 milijardi dinara (30,7 mil EUR) iz tekuće budžetske rezerve kako bi se obezbedila sredstva za isplatu penzija, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku. Prethodno je za isplatu penzija, odnosno dotacije PIO fondu, Ministarstvu finansija iz tekuće budžetske rezerve preusmereno 20 milijardi dinara (oko 170,7 mil EUR).

Veći deo ovog novca je preuzet od drugih korisnika budžetskih sredstava, odnosno prvobitno je bio namenjen za druge programe, ali pošto verovatno neće biti utrošen prebacuje se u tekuću budžetsku rezervu, a potom preusmerava Ministarstvu finansija za dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje (odnosno programsku aktivnost podrška za isplatu nedostajućih sredstava za penzije), piše Nova ekonomija.
U 2023. godini je u budžetu prvobitno za dotacije za isplatu penzija u bilo namenjeno oko 156,3 milijardi dinara, a rebalansom iz septembra je taj iznos smanjen na 130,5 milijardi dinara. Sada se za dotacije za isplatu penzija dodaje novac iz budžetske rezerve.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je ranije za Novu ekonomiju da je vanredni transfer od 20 milijardi dinara gotovo sigurno izazvan vanrednim povećanjem penzija od 5,5% (iz oktobra ove godine), kao i da je moguće da su rashodi penzijskog fonda u prvih devet meseci bili veći nego što je planirano, ili da su budžetski prihodi bili slabiji od prvobitnih projekcija.


Glas javnosti/ A04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR