Glas Javnosti

Šta se dešava sa kreditom i dugom prema banci u slučaju da korisnik kredita umre?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Polisa počinje da važi čim je potpišete i prođete tu neophodnu proceduru"

Oni koji žele da se skuće uz pomoć stambenog kredita, pre potpisivanja ugovora sa bankom razmatraju mnogo potencijalnih negativnih strana ovako velikog zaduživanja.

Pregovara se o kamati, o roku otplate, iznosu, visini rate, ali postoji i jedna stvar koju nikako nije moguće predvideti – smrt. 

Šta se dešava sa kreditom i dugom prema banci u slučaju da korisnik kredita umre?

Predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da ovde postoje dva ishoda: da se dug, ukoliko je kredit osiguran, naplati osiguravajućoj kući i, ukoliko to nije slučaj, da se prenese na naslednike, piše Nova.

Ipak, ističe da najveći broj korisnika stambenih kredita svoje kredite zaista i osigurava, upravo da ne bi došlo do toga da dug u slučaju nepredviđenih okolnosti optereti članove porodice.

-Ljudi uglavnom osiguravaju svoje kredite kada je reč o tako velikim iznosima kao kod stambenih jer mesečni iznos koji treba da izdvoje u te svrhe nije veliki, bude oko 15-20 evra, a dobit može biti zaista velika u nepredviđenim okolnostima poput smrtnog slučaja- navodi Vasić.

Ono što mnoge zanima kada je reč o ovakvom osiguranju jeste koliko dugo novac treba uplaćivati da bi se steklo pravo da u slučaju smrti korisnika kredita osiguravajuća kuća vrati dug. Predsednik Udruženja banaka Srbije ima odgovor i na ovo pitanje.

-Ne postoji nikakav rok. Polisa počinje da važi čim je potpišete i prođete tu neophodnu proceduru-ističe Vasić.

Međutim,Dušan Uzelac smatra da ovakvo osiguranje kredita služi da bi korist, pre svega, imala banka, te da naslednici preminulog korisnika kredita nemaju nikakvu obavezu prema banci, piše Nova.

-To je ono što banke donekle i kriju, odnosno pokušavaju da vam brže-bolje predaju na potpisivanje papir na kom piše da kao naslednik preuzimate dug na sebe- ističe Uzelac. Međutim, sagovornik ističe da naslednici u većini slučajeva ipak preuzmu dug na sebe kada kredit nije osiguran.

-Banke i ne zanima šta se dešava sve dok se rate redovno uplaćuju. U slučaju da se prestane sa uplatom rata, banka pokuša da naplati dug, ali ako ne uspe, aktivira se hipoteka. Ipak, u većini slučajeva naslednici nastave sa tim kreditom da se stvari ne bi komplikovale, stan oduzimao i tako dalje-kaže Uzelac.

A keš kredit?

Sa druge strane, kada je reč o manjim kreditima, poput keš kredita, procedura je nešto drugačija u slučaju da kredit nije osiguran.

Naime,svaki put kada neko umre, podvlači se račun, navode svi dužnici i poverioci i organizuje ostavinska rasprava, na kojoj se banka pojavljuje kao poverilac i zahteva naplatu duga koji je pokojnik imao prema njoj.

-Oni koji nasleđuju imovinu nasleđuju i obaveze pokojnika. Međutim, ako se odreknu svega, kao što se dešava, banka bukvalno izvisi i ne može da naplati dug i to se dešava često-navodi Dušan Uzelac.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR