Glas Javnosti

PRETI GLOBALNA NESTAŠICA HRANE: Stručnjaci upozoravaju na velike posledice rata u Ukrajini

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Generalni senkretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u sredu na problem sa mogućom nestašicom hrane, koji se javio kao posledica sukoba u Ukrajini.

On je izjavio da se globalno snadbevanje hranom ne može rešiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i đubriva za svetsko tržište.

Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je poremetila finansijsko tržište i podigla cene roba, a u mnogim zemljama potencijalno ugrozila ekonomski oporavak posle kovida-19.


- UN-ova analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari, pokrećući trodimenzionalnu krizu koja razara globalne sisteme snabdevanja hranom, energijom i finansijama za zemlje u razvoju - rekao je Gutereš novinarima tokom svoje prve posete glavnom nigerijskom gradu Abudži.

On je dodao da za globalnu bezbednost u snabdevanju hranom nema ispravnog rešenja bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje, kao i ruske i beloruske proizvodnje hrane i đubriva za svetsko tržište.


Gutereš je rekao da je UN zatražio dodatni 351 milion dolara za pomoć Nigeriji koja je u aprilu bila prisiljena da od Kanade kupi hitne zalihe đubriva zbog zapadnih sankcija uvedenih protiv Rusije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošlog meseca da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala ogromni negativni šok u subsaharskoj Africi, dovodeći najugroženije grupe u opasnost od gladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR