Glas Javnosti

Kada kupujete stan na kredit važno je da znate za ove olakšice

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kupovinu stambenog kredita od banke može se opisati i kao ugovor koji potpisujemo jednom u životu. Udarne vesti

Najčešće je tako, jer većina nas jednom u životu rešava stambeno pitanje. Period otplate kod stambenih kredita je daleko duži neko kod ostalih bankarskih proizvoda i to je nešto što „stambenjake“ razlikuje od keš kredita i kredita za refinansiranje.

Baš zbog ovog obavezivanja na duži vremenski period, važno je odabrati najpovoljniji mogući stambeni kredit. 

Međutim i kada pronađete ponudu koja će vam najviše odgovorati, postoji još nekoliko „caka“ kojima sebi možete dodatno da prilagodite stambeni kredit. Možda i najvažnija stvar u ovoj priči je učešće. Učešće za stambeni kredit je često ona „magična“ brojka koja nam daje mogućnost da apliciramo za ovu vrstu zajma od banke.


Visina učešća može da varira, ali najčešće je 20% od cene stana. Pojedine banke znaju da traže i 30 odsto.

Ovde govorimo o mininalmom učešću za stan koje moramo da obezbedimo. Međutim, postoje i neke situacije kada ovde možemo malo da „kalkulišemo“.

Sa većim učešćem i manjom ratom ćete pre otplatiti kredit i ovo je varijanta za one koji vole da igraju „na sigurno“, piše Kamatica.

Ukoliko imate ušteđevinu koja pokriva minimalni iznos učešća, a pritom vam ostaje još neka značajna količina novca, onda možete da razmislite i da taj novac uložite u nešto i tako zaradite. Iako će vam sa minimalnim učešćem rata biti veća, pa samim tim i period otplate duži – pametno investiranje vam donosi mogućnost da uvećate svoja finansijska sredstva i da sa tim novcem pre vremena otplatite stan.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR