Glas Javnosti

"IDEMO PREMA DNU, INFLACIJA SE OTIMA KONTROLI": Otac evra sada šalje ozbiljnu poruku

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Otmar Issing, slavni prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), kojga smatraju jednim od očeva evra, vrlo je zabrinut zbog reakcije na rast cena.

86-godišnjak koji je postavio na noge zajedničko centralno bankarstvo Evropske unije izjavljuje kako je ECB oko inflacije postavila “pogrešnu dijagnozu“, a današnjim donosiocima odluka i ekspertima u ECB-u poručuje kako “žive u fantaziji“ dok se inflaciona spirala “otima kontroli“.



“ECB je masivno doprinela ovoj zamci u koju smo uhvaćeni i zbog koje idemo prema stagflacijskom okruženju“, naglasio je otac evra.

Ova kritika možda je do sada najneprijatnija za vođstvo ECB-a jer Issing nije na glasu kao neki ‘alternativni’ ili ‘nekonvencionalni’ ekonomista, ali je ipak nezadovoljan zbog preduge politike niskih kamata, kao i činjenice da je ECB u svom bilansu spremila neverovatnih 4,9 hiljada milijardi evra raznih hartija koje je kupovala kako bi stimulisala ekonomije evrozone, prenosi Telegraf.

Inflacija u eurozoni je s rastom od 7,5 posto oborila novi rekord, a sve više podataka ukazuje na to kako bi neodlučno usporavanje i ukidanje monetarnih stimulansa moglo da donese dodatno ubrzanje rasta cena u aprilu.

Štaviše, postaje sve očiglednije kako u indeksima rasta potrošačkih cena više nisu dramatični prvenstveno podaci o rastu cena energije, nego sada imamo i šokantni rast cijena hrane koji će ostaviti teške posljedice u siromašnijim zemljama. Ising procenjuje kako je velika greška ESB-što nije počeo da zateže monetarnu politiku još pre napada Rusije na Ukrajinu, piše Blic.



Globalni indeks cena hrane koji je vodio FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a) zabeležio je rekordan nivo otkako postoji, tj. od 1990. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR