Glas Javnosti

"Grad u gradu": Evo gde niče novi grad, sadržače tri škole, 3.000 stanova...

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Grad Beograd oglasio je javni uvid u Nacrt PDR kompleksa Singidunum kod Dobanovaca na beogradskoj opštini Surčin.

Investitor je preduzeće Singidunum buildings doo Beograd, koji je 100 odsto u vlasništvu holandske kompanije Lamda Development. Ova firma u svom vlasništvu ima oko 300 hektara zemljišta na lokaciji na kojoj će se graditi megakompleks. On će sam zauzimati oko 247,5 hektara, i projekat se naziva i "grad u gradu".

Plan detaljne je izradila firma Zap doo Beograd, i on je bio na ranom javnom uvidu 2019. godine, a sada je ponovo aktuelizovan.

Planovi detaljne regulacije za dva sektora (1 i 5) izrađena su 2016. godine, a novi plan odnosi se na sektore 2, 3, 4 и 6 i predstavlja drugu fazu projekta kojom će se zaokružiti planski ciklus razrade kompleksa Singidunum, stoji u planskoj dokumentaciji.


Preko 2,5 miliona kvadrata, 9.200 zaposlenih, 7.900 stanovnika

Trenutno se na lokaciji nalazi poljoprivredno zemljište, atarski putevi i meliracioni kanali, a u planu je gradnja železnice (putnička železnička pruga Zemuns polje-Nacionalni stadion) na 4.527 m2, mešoviti gradski centri na 266.000 m2, privredni park na 522.000 m2, komercijalne zone, tri predškolske ustanove na ukupno 25.000 m2, osnovna i srednja škola, kao i dom zdravlja na 300 m2 – ukupno 2,5 miliona m2.

Planirani broj stanovnika u kompleksu je 7.900, i za njih će biti izgrađeno 2.800 stanova. Planirani broj zaposlenih je 9.200.

Privredni park zamišljen je kao kompleks naprednih tehnologija koje objedinjuju istraživanje, trgovinu i logistiku – proizvodne delatnosti, istraživački i naučni centri, logistički centri, skladišta...

U okviru Singidunuma u planu je gradnja većeg broja novih saobraćajnica. Saobraćaj se u stambeno-poslovno-privredni kompleks uvodi jednosmernom izlivnom saobraćajnicom kojom se sa Obilaznice Beograda dolazi do kružnog toka 1 u kome se vrši razdvajanje u tri pravca, a jedan od njih je novoplanirana saobraćajnica Nova 4 će biti kičma Singidunuma i povezati sve sektore.


U kompleksu je planirano i 115 parking mesta duž saobraćajnica i biciklističke staze koje će povezati Singidunum sa okolnim naseljima.

Planirano je povezivanje kompleksa na vodovodnu mrežu, kao i na kanalizaciju kada se formira Batajnički kanalizacioni sistem. U sektoru vodoprivrede predviđena je i gradnja novih kanala.

U planu je i gradnja trafostanice Singidunum (110/10 kV) i gasifikacija kompleksa, a za potrebe grejanja, ali i hlađenja planira se korišćenje geotermalnih toplotnih pumpi, dok, navodi se, sunčeva energija može zadovoljiti samo do 20% potreba za toplotnom energijom.

Čitav kompleks imaće zeleni zaštitni pojas.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Veki u 15.02.2024 22:22:54 h
     0 
Hoce li neko reci dosta vise ovom bespotrebnom gradjevinskom ludilu koje unistava bespotrebno resurse u ovoj zemlji.Kome se ti stanovi grade