Glas Javnosti

“EURO LITHIUM BALKAN” PLANIRA ISTRAŽIVANJE GEOTERMALNOG RESURSA u Valjevsko - mioničkom basenu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija “Euro Lithium Balkan” saopštila je da planira da započne projekte vezane za istraživanje geotermalnog resursa u Valjevsko - mioničkom basenu.

Osnovna ideja je zasnovana na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu Valjevsko – mioničkog basena koju je uradio Departman za Hidrogeologiju Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu na inicijativu ovog preduzeća. 

Shodno tome započeta je izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina, navodi se u saopštenju i dodaje da je potencijal, prema Studiji, dovoljno veliki i može prevazići kapacitet Toplane u Valjevu.

Izradu projektne dokumentacije, koja je već predata Ministarstvu, tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno/proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa, preduzeće Euro Litijum Balkan će, kako se navodi, finansirati u potpunosti iz svojih sredstava, a sve rezultate i objekte nakon istraživanja prema projektu vrednom oko milion evra, staviće gradu na raspolaganje bez ikakve naknade.

– Ova istraživanja su poseban vid hidrogeoloških istraživanja i ne koriste se za dobijanje rezultata vezanih za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma kojima se naše preduzeće bavi na prostorima Valjevsko – mioničkog basena, kaže se u saopštenju.

Projekti su predstavljeni u Privrednoj komori Srbije, kao i u Regionalnoj komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga, napominju iz kompanije i ističu da su mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata naišle na razumevanje u obe komore, a u kontaktima sa USAID-om i EBRD, odnosno njihovim saradnicima, definisano je da postoji zainteresovanost i sa njihove strane da se podrži stavljanje u funkciju geotermalnog resursa.

– S obzirom na to da je za uspešnu realizaciju projekata neophodna i saradnja gradskih institucija, “Euro Lithium Balkan” je obavestio gradsku upravu i zatražio sastanak, o čemu još nije dobijena povratna informacija. Realizacija, odnosno, stavljanje u funkciju ovog resursa bi donelo nezavisnost gradske toplane energentima, a prelaskom sa fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki bezbedan izvor energije, obezbedilo bi se značajno smanjenje zagađenja vazduha u gradu Valjevu, ali i okolini – zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR