Glas Javnosti

Brnabić: Prosečna plata do kraja godine biće veća od 1.000 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u Beogradu prosečna zarada već sada 930 evra, i biće veća od 1.000 evra do kraja godine.

Istakla je da je naša inflacija vezana za inflaciju u Evropi, i da je dve trećine inflacije uvezeno. Navodi da su neke od susednih država imale i veću inflaciju od Srbije, poput Mađarske i Rumunije, posebno baltičke zemlje, tako da je očekivano da u takvom okruženju i naše cene rastu.

-Mi smo sa ograničenjem cena osnovnih životnih namirnica i goriva, kao i uz dobre mere NBS, uspeli da usporimo inflaciju. Borimo se dalje, ali ono što je najvažnije jeste da je rast prosečnih plata i penzija veći od rasta inflacije tako da i u ovako teškim vremenima uspevamo da održimo životni standard građana- rekla je premijerka. 

Dodala je da očekuje da Srbija nastavi rast privrede i rast zarada. Kaže da, zbog sve većeg broja poslova u novim industrijama poput IT, ali i investicija veće dodate vrednosti, imamo iz godine u godinu značajan rast zarada.

-Ove godine očekujemo da će do decembra 2023. prosečne zarade biti preko 800 evra. U Beogradu je prosečna zarada već sada 930 evra, i biće veća od 1.000 evra do kraja godine, tako da će prosečna zarada u Beogradu biti iznad prosečnih zarada u nekoliko država članica EU, a verujemo da će i ostatak Srbije da prati taj rast i dostigne nivo susednih EU država za nekoliko godina-zaključila je Brnabićeva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR