Glas Javnosti
posta

Egzotično voće Plavi krastavac

Vesti
Autor: agroinfo.rs

Meso je belo, želatinozno i slatko, s crnim semenkama veličine oko centimetar. Voćka ne bira zemljište, ali joj najviše odgovaraju plodna, rastresita i ocedita.

Kineski plavi krastavac, plavi prsti, čarobni pasulj ili plavo duguljasto voće, retko se sreće kod nas. Na istoku je omiljena poslastica, posebno u Kini, odakle potiče. Raste kao listopadni ili polulistopadni žbun i do četiri metra u visinu.

Plodovi plavosive boje podsećaju na mahune boba, dugi su oko deset a široki dva do ti centimetra. Sazrevaju u oktobru. Meso je belo, želatinozno i slatko, s crnim semenkama veličine oko centimetar.

 

Dekorativnom izgledu drveta doprinose veliki perasto složeni listovi neobične plavozelene boje, dužine 60-90 centimetara. Cvetovi su zvonasti, žutozeleni, prečnika tri do šest centimetara, grupisani u cvasti duge i do pola metra. Cveta od maja do juna.

Voćka ne bira zemljište, ali joj najviše odgovaraju plodna, rastresita i ocedita. Voli sunčane položaje, mada uspeva i u polusenci. Najviše joj smetaju hladni vetrovi te je treba saditi na zaklonjenim mestima. Mlade biljke su otporne na mraz i mogu da izdrže -15°C, a starije -23°C. Ne zahteva posebnu negu. Tlo oko voćke se redovno obrađuje, đubri i navodnjava. Voda je potrebna i nakon rezidbe. Tolerantan je prema bolestima i štetočinama.

Kineski plavi krastavac je najdekorativniji u jesen, kada plodovi dobijaju karakterističnu plavu boju, a lišće požuti. U postojbini, plodovi se ubrajaju u delikatesno voće. Lekovitost još nije detaljnije proučena.

Izvor:poljoprivreda.info

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR