Glas Javnosti

Џуда: Критична тачка у дијалогу Косова и Србије. Гренел: Џуда измишља

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Британски новинар и стручњак за Балкан Тим Џуда оценио је да се можда приближава критична тачка у дијалогу Косова и Србије после јучерашњег састанка косовског и српског председника, Хашима Тачија и Александра Вучића, у Белој кући у Вашингтону.

"Разговарало се о размени територија, и наравно о моменталном укидању косовских такси, без увођења принципа реципроцитета. Србија не би признала Косово, али не би ни спречавала чланство Косова у УН, а у том случају није за очекивати да би Русија (или Кина) ставила вето", написао је Џуда данас на Твитеру о разговору Вучића и Тачија.

Џуда је навео и да би специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за мировне преговоре Косова и Србије Ричард Гренел и људи блиски Трампу желели да брзо дођу "до великог договора", али да је "проблем што је Тачи председник који је при крају мандата и не може ништа да обезбеди, осим ако не убеди Демократски савез Косова да промени страну и обори владу (премијера Косова) Аљбина Куртија".

"Тачи би волео да пожури јер се његово време ближи крају и ја претпостављам да има још људи у Демократској партији Косова који желе то, али и крај владе Аљбина Куртија, пре него што буду отворене било какве истраге у борби против корупције, јер ако имају разлоге да се плаше Специјализованих већа, могу да се надају да би им сарадња са Американцима по том питању пружила одређену меру заштите", додао је Џуда, уз коментар да "наравно, само нагађа".

Џуда је касније данас написао на Твитеру да је његове наводе о приближавању критичној тачки у дијалогу демантовала досадашња амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку, и да је потом поднела оставку.

"Наравно, то није повезано, али много тога се одвија иза кулиса", навео је Џуда.

Вучић и Тачи су синоћ разговарали у Белој кући, у присуству Гренела и Трамповог саветника за националну безбедност Роберта О'Брајана.

После састанка, Вучић је новинарима из Србије рекао да је с Тачијем имао уобичајен разговор и да Београд чека укидање косовских такси на робу из Србије како би могао да буде настављен дијалог с Приштином о суштинским питањима.

Тачи је за Радио Слободна Европа казао да је састанак био коректан и конструктиван, "без нечег посебног" и додао да су разговарали "о неопходности мировног решења питања између Косова и Србије и о могућности постизања коначног споразума".

На Фејсбуку је Тачи написао да очекује да му се "одмах, у среду или четвртак", омогући да у Скупштини Косова извести посланике и грађане Косова о састанцима у Вашингтону и посебно о састанку с Вучићем.
Гренел: Џуда измишља, САД не убрзавају процес преговора Србије и Косова


Специјални изасланик америчког председника за мировне преговоре Србије и Косова Ричард Гренел негирао је наводе британског новинара и стручњака за Балкан Тима Џуде да САД подстичу Србију и Косово да што пре постигну споразум о нормализацији односа.

"Погрешно. Не знате шта причате. Нико не покушава да убрза ствари и нема великог договора (Србије и Косова). Измишљате", написао је Гренел на Твитеру, реагујући на Џудине наводе.

Џуда је претходно написао да се после јучерашњег састанка председника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија, у Белој кући у Вашингтону, можда приближава критична тачка у дијалогу, да би Гренел и људи блиски председнику САД Доналду Трампу желели да брзо дођу "до великог договора", али да је "проблем што је Тачи при крају мандата и не може ништа да обезбеди".

"Разговарало се о размени територија, и наравно о моменталном укидању косовских такси, без увођења принципа реципроцитета. Србија не би признала Косово, али не би ни спречавала чланство Косова у УН, а у том случају није за очекивати да би Русија (или Кина) ставила вето", написао је Џуда данас на Твитеру о разговору Вучића и Тачија.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR