Glas Javnosti

Zvona Crkve Bogorodice Ljeviške NAKON 11 GODINA OPET ODJEKUJU PRIZRENOM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliki dan za našu Crkvu i naš narod osvanuo je u nedelju, a posebno za one koji žive na Kosovu i Metohiji. Od 1999. godine zvona u Ljeviškoj se nisu oglašavala, a 2004. godine su pala kada je Crkva paljena tokom martovskog pogroma i kada je sa nje ukraden olovni krov.

Uz dobru volju i pomoć vernika, Crkva Bogorodice Ljeviške koja se nalazi na listi UNESКO-ve svetske baštine, uskoro može zasijati svojim punim sjajem - onako kako zaslužuje jedan od najlepših srpskih pravoslavnih hramova.

- Crkva Bogorodica Ljeviška je drevna srpska pravoslavna crkva u Prizrenu, zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306—1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama iz 13. veka, koji je takođe zasnovan na mestu još starije, ranohrišćanske crkve. Crkva je vekovima bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve - objavljeno je na grupi crkve u Ubu, uz zahvalnost ocu Đorđu Stefanoviću, starešini Crkve Bogorodice Ljeviške na ovim fotografijama.

(Izvor: Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR