Glas Javnosti

ZVANIČNO PONIŠTENE 22 DIPLOME MEDINSKIH SESTARA IZ HRVATSKE, ALI JOŠ NEMA NI OPTUŽNICE ZA ONE ALBANSKIM FUNKCIONERIMA IZ PRIŠTINE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Univerzitet u Kragujevcu zvanično je poništio 22 diplome medicinskim sestrama koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu studentima iz Hrvatske. Ovu vest danas je potvrdio rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović, kao i da i dalje traje postupak kontrole za još 22 diplome njihovog Fakulteteta medicinskih nauka izdate za iste studije.

Rektor Filipović je naveo i da za još 15 diploma doktora nauka izdate nekim albanskim visokim fukcionerima iz Prištine, postoji sumnja da su stečene na nelegalan način, ali nije mogao da prokomentariše zašto tužioci Višeg suda Odeljenja za suzbijanje korupcije iz Kraljeva još “nemaju dovoljno dokaza” da podignu otužnicu za taj slučaj. Iako je, podsećanja radi, nedavno Insitutut bezbednosti BIA završio veštačenje kojim je potvrdilo da se na faksimilu diplome sudije Ustavnog suda u Prištini, Safeta Hodže, stoji potpis bivšeg rektora kragujevačkog Univerztieta, dr Nebojše Arsenijevića.

U upravo okončanom slučaju, poništenih diploma, radi se o polaznicama koje su nastavu pohađale u Puli, na strukovnim studijama medicinskih sestara koji su izvodili Univerzitet u Zenici i privatnog  univerziteta E.P.C.D., koji neki zovu i Evropski centar za mir i razvoj. Te studije su, uz veliki javni skandal, proglašene nelegalnim i zabranilo ih je hrvatsko Ministarstvo prosvete. Ali, to im nije smetalo da se “prešaltaju” na strukovnim studijama Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i upisuju treću godinu studija, bez nostrifikovanja uverenja o prethodno položenim ispitima, pa su im ovde “uredno” izdate diplome 2014. godine. Pomenuti privatni univerzitet E.P.C.D, kako je tek sada  potvrđeno na kragujevačkom Univerzitetu, nema dozvolu za rad, niti akreditaciju za izvođenje studijskih programa u Srbiji.

 Slučaj je rešen, ali kao da se otvaraju tek nove nedoumice oko rada našeg državnog Univerziteta, u centralnom šumadijskom gradu, koji je uspeo da poništi 22 diplome državljankama Hrvatske,  zemlje članica Evropske unije, ali ne i visokih albanskih funkcionera iz nepriznate države Kosovo, koji su sa istim akterima, bar kako tvrdi referentni Insitut BIA, radili isti ili vrlo sličan nezakonit posao. Podsećanja radi rukovodilac u Višem tužilaštvu Kraljevu, Sanja Protić, je pre nekoliko dana, o čemu je pisao “Glas javnosti”, ocenila da još nema dovoljno dokaza  da bi se okončala istraga ovog slučaja!

 -Šta još treba da se otkrije i ko je relevantan da bi se  konačno stavila tačku vezanu za ovu, po Srbiju i Kragujevac, ponižavajuću istragu. Odugovlačenjem i nerešavanjem ove bolne teme ona samo tone u besčašće i bruku koja će nas sutra ošamariti u međunarodnom akademskom svetu!

  “Vi, gospođo Protić. zaista sebi možete priuštiti kreativnu slobodu tužioca iz jedne male sredine i cenzurisati naš portal preporukama da ovo objavimo ili ne, ili da nas optužujete da svojim pisanjem „ometamo istragu“. Nema veze što time kršite naša Ustavom zagarantovana prava provincijskim doživljavanjem „slobode štampe“, kako se to danas popularno kaže. Dakle, šta je još potrebno da se slučaj više ne drži na stend baju, da ne budemo prosti i kažemo -„u fioci“! Dajte da i to ubrzamo zarad istine i pravde, koje je Kragujevac decenijama željan,” - navodi nadahnuti kolumnista karagujevačkog portala ucentar.rs, u očigledno direktnom obraćanju  rukovodiocu u Višem tužilaštvu Kraljevu, Sanji Protić.

Komentare ispod ovog obraćanja tužiteljki, ipak, nije uputno navoditi jer ogorčeni građani, iz ovog dela Šumadije, većinski apeluju da se spere “ova ljaga i bruka” sa njihovog Univerziteta, na koji su itekako ponosni.    

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR