Glas Javnosti

ŽRTVE SAJBER NASILJA: Učenici često ne shavataju da su izloženi maltretiranju od strane svojih vršnjaka

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Osnovnoj školi "Svetozar Miletić" u Zemunu sprovedena je anketa koja je pokazala da veliki broj dece ne prepoznaje internet nasilje kao vid nasilja. Njihova prva asocijacija na ovaj pojam je fizičko nasilje.

Projekat Evropske agencije za forenziku “Usudi se da vidiš” koji se sprovodi u Osnovnoj školi Svetozar Miletić u Zemunu pokazao je da deca često ne prepoznaju ovaj vid nasilja . Ovo je jedina osnovna škola u Srbiji, koja je pokrenula program obuke za zaposlene u osnovnim školama, vrtićima u slučajevima zlostavljanja dece.
 
Digitalno ili sajber nasilje je najzastupljenije među učenicima, pokazuju rezultati ankete u okviru projekta “Usudi se da vidiš. Nastavnici OŠ “Svetozar Miletić” kažu da deca često ne prepoznaju ovaj vid nasilja.

“Učenici su pre edukacije mislili da je nasilje podrazumeva samo fizičko nasilje. Međutim, kasnije kad smo ih upoznali sa tim da postoji nasilje kao što je verbalno, psihološko, seksualno i digitalno, učenici su shvatili da su bar jednom doživeli jedan od ovih oblika nasilja ”, kaže Jovana Milošev, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

U najčešće oblike digitalnog nasilja ubrajaju se širenje neistina, objavljivanje sramotnih fotografija, pretnje i lažna predstavljanja. 

 

"Vrlo često društvene mreže budu okidač problema. Oni taj problem sa društvenih mreža prenose u školu, iako se to dešava van nastave", rekla je Aleksandra Lukić, nastavnica biologije

Da bi se deca zaštitila od ovakvog oblika nasilja najvažnija je prevencija. Ključnu ulogu imaju roditelji, a zatim i učitelji, nastavnici i profesori.  

"Pored roditelja, nastavnici i učitelji su bitne figure u odrastanju. Mi se trudimo da sa našim učenicima ostvarimo odnos zasnovan na poverenju. Kroz edukativne radionice govorimo o ovoj temi i smatramo da je ona izuzetno značajna", rekla je Dragana Perišić, nastavnica geografije i gradjanskog vaspitanja.

Rezultati ankete su pokazali da se nasilje najčešće dešava ne u školskim klupama, već na putu od kuće do škole, kao i u školskim toaletima. 

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR