Glas Javnosti

ŽRTVA NASILJA JE NA PRVOM MESTU : Nasilnik nije za senzacionalizam već za institucije

Društvo
Autor: Glas javnosti

U poslednjih nekoliko dana u medijima i na društvenim mrežama širi se strah i panika povodom silovatelja Igora Miloševića, koji je nakon 15 godina provedenih u zatvoru zbog višestrukih zločina (od pokušaja ubistava do silovanja) pušten na slobodu.

Seksualni napadi su u isto vreme i rasprostranjeni i jedinstveni zločini. Ovakav čin telesnog napada je napad na ljudsko dostojanstvo i predstavlja negiranje bilo kakvog koncepta jednakosti žena. Veoma je izazovan za krivično gonjenje, a posebni izazovi nastaju nakon odsluženja zatvorske kazne i izlaska silovatelja na slobodu.


U poslednjih nekoliko dana u medijima i na društvenim mrežama širi se strah i panika povodom silovatelja Igora Miloševića, koji je nakon 15 godina provedenih u zatvoru zbog višestrukih zločina (od pokušaja ubistava do silovanja) pušten na slobodu. Odbio je ponudu Ministarstva pravde da se javlja Centru za socijalni rad i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija da bi mu olakšali resocijalizaciju.

Istovremeno se internetom širi masovna panika o njegovom kretanju glavnim gradom.


U razgovoru sa svojim prijateljicama i koleginicama diskutovala smo o tome šta je potrebno da kupimo da bismo se zaštitile od potencijalnog napada. Neke su pominjale suzavac, biber sprej, druge električne omamljivače, dok su treće govorile da će izlaziti napolje samo u pratnji svojih pasa čuvara piše Ona.rs

Strah je krenuo da obuzima žene. Ne osećaju se bezbedno. Gledaju i prate kakav paničan sadržaj mediji i društvene mreže dele, što ih gura u vrstu paranoje. Nemojte me shvatiti pogrešno, daleko od toga da ne treba uopšte da obratimo pažnju na to da seksualni predator sada slobodno hoda ulicama glavnog grada. Ali da li svako od nas pojedinačno treba da razmišlja o tome kako da se zaštiti?

Činjenica je samo da je sve ovo zapravo iluzija o sopstvenoj bezbednosti. Po svoj zdravoj logici, ne bi trebalo u toj meri strahovati od jedne individue, zar ne? Koliko li je takvih ili sličnih individua pušteno na slobodu u proteklih godina, a da javnost uopšte nije bila ni upoznata sa tom činjenicom? Sigurno mnogo. Samo oko njih se nije širila ovolika javna panika. Imali smo osećaj da smo zaštićeni. Šta se to desilo, pa je društvenim mrežama nastao ovoliki haos i panika?

Strah blokira. Strah može da stvori novo nasilje. Strah stvara paniku.

Širenje svesti pomaže. Razgovori o ovako kritičnim i opasnim temama pomaže. 


Pravilno obavljanje dužnosti državnih institucija pomaže. 

Širenje straha i panike - ne pomaže.

Treba se uzdati na institucije. Od njih je potrebno zahtevati odgovore, kao i kakav je plan resocijalizacije indvidua tek puštenih iz zatvora. Ne možemo (i ne smemo) očekivati od građana, a naročito od žena da svoju fizičku bezbednost preuzimaju u svoje ruke. Takođe, ne treba davati na značaju bilo kome ko pokušava da napravi sezacionalizam od situacija poput ove, jer se akcenat ponovo stavlja na pogrešnu stranu.

Kao društvo moramo biti svesniji činjenice da žrtve ovakvog nasilja uvek treba da budu na prvom mestu, a ne nasilnik. Uvek ih treba zaštititi i podržati maksimalno koliko je to u našoj mogućnosti. Dati im prostora da se izraze, podele svoje traume sa nadležnim institucijama, kao i da ih ne osuđujemo.

Davanje prevelikog medijskog ili bilo kog drugog digitalnog prostora nasilnicima, nikada nije dobar potez; ni po samo društvo i zajednicu u kojoj živimo, a kamoli po same žrtve. Akcenat bi trebalo da bude na tome da se ovakve situacije i opasne individue spreče na vreme, pre novog napada, pre tragedije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR