Glas Javnosti

ZRENJANINOM SE ŠIRI NEPRIJATAN MIRIS, REKOM PLUTAJU MRTVE RIBE: U vodi bilo i rakova, žaba, a da sada smrdi kao septička jama (FOTO)  

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danima unazad Zrenjaninci negoduju zbog neprijatnih mirisa i uginule ribe koja pluta na površini Begeja.

Kakao navode iz Voda Vojvodine uzrok su otpadne vode, a čelnici grada kažu da je rešenje izgradnja prečistača.

Prema rečima jednog od ribolovaca u Begeju nekada bilo ribe, bilo je kaže i rakova, žaba, a da sada više nema ničega - niti kreketa, niti riba. Kaže kako nema ni pataka, a da smrdi kao septička jama, prenosi 021.rs.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, reč je o dugogodišnjem problemu koji se javlja kada je nivo Tise viši u odnosu na Begej i zbog zatvaranja prevodnice u Stajićevu.

- Rešenje je u prečistaču otpadnih voda, čija gradnja počinje krajem godine, što će rešiti pitanje otpadnih voda iz celog grada i kompletne industrije. Begej će biti zaštićen - kazao je Santovac.

Prema njegovim rečima 30 miliona evra biće investirano, reč je o javno privatnom partnerstvu sa kompanijom Metito, koja je gradila prečistače u mnogim gradovima sveta.

Završetak prečistača se očekuje u naredne dve godine. Iz Voda Vojvodine ukazuju da bi situacija ove nedelje trebalo da bude bolja kada opadne nivo Tise, a da je nadležna inspekcija utvrdila da je proticaj Begeja kroz Zrenjanin mali i da su otpadne vode koje se u njega ulivaju uzrokovale manje uginuće ribe.

Iz tog predzeća saopšteno je i da se problem uvek javlja kada je nivo Tise jednak ili viši od Begeja.

- Ustava Stajićevo, koja je na Begeju nizvodno od Zrenjanina, sada je otvorena, a u slučaju daljeg porasta Tise se zatvara, kako Tisa ne bi uticala na povećanje vodostaja u gradu - naveli su iz Voda Vojvodine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR