Glas Javnosti

ZORANA MIHAJLOVIĆ O SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU U PETNICI: 'Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i NIŠTA niste učinili'!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Prof.dr Zorana Mihajlović, potpewdsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost , izjavila je danas da je pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad maloletnicama, koje se od 2003. do 2014. godine dešavalo u Istraživačkoj stanici "Petnica" ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave ove institucije.

- Tadašnja uprava "Petnice" umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava - rekla je potpredsednica Vlade Srbije

- Opravdavati saznanja da jedan saradnik seksualno uznemirava maloletne devojke time da je on "težak suicidalan čovek", sklon grubom ophođenju, sramno je i neprihvatljivo od strane tadašenjeg direktora Vigora Majića. Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga kako kažete "ja nisam hteo da ga nosim na savesti", mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog autoriteta? Šta one i njihovi roditelji imaju od Vašeg izvinjenja danas? Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa - poručila je ona.

 

Mihajlovićeva je istakla da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod
velom krivice.

 

- Nažalost, tadašnja uprava "Petnice" umesto da rešava problem isti je zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava. Verujem da će nadležno ministarstvo odreagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost. Isto tako, očekujem da se javnosti saopšti ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20. Zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze - izjavila je Mihajlovićeva.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR