Glas Javnosti

ZORANA JE ŠOU: Proterivanje Rio Tinta ŠTETA za Srbiju! A TEK OVAJ BISER: Tadašnja vlast NIJE POGREŠILA što je dala dozvole

Društvo
Autor: Glas javnosti

Litijum je, uz bakar i zlato, kritična mineralna sirovina u svetu, a da je zaustavljanjem projekta "Jadar" Srbija je izgubila šansu da među prvima u Evropi dobije kompletan lanac proizvodnje, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

"Ne smemo da dozvolimo da se zaustavi rudarstvo u Srbiji, jer mi jesmo rudarska zemlja", ocenila je ona na TV Hepi dodajući da je sve ostalo neistina, neznanje i problem za budućnost Srbije.

Mihajlović je rekla da, ukoliko Srbija hoće da zadrži ljude u zemlji i da napravi uslove da se oni koji su otišli vrate, ne sme da staje "jer to onda znači da idemo unazad, a onda će ljudi i dalje da odlaze iz Srbije".

Ideja je bila da Srbija ima rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi povećala rast BDP za još 15 milijardi evra, navela je Mihajlović, prenosi Fonet.

 

"Srbija je među prvim zemljama započela istraživanje i nije pogrešno što je tadašnja vlast dala dozvole, a na kraju ćemo biti poslednji u eksploataciji  litijuma", kazala je ona naglasivši da su druge države već počele sa eksploatacijom.

Ministarka žali što nisu stigli rezultate studija o uticaju na životnu sredinu, jer bi onda "svi koji su bili protiv, iz raznih razloga, videli da se radi o novoj tehnologiji".

"To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima", rekla je Mihajlović, tvrdeći da ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, prženja jadarita na hiljadu stepeni, tečnog otpada i "ničega čime su mesecima plašili građane".

BONUS VIDEO: Doktor otkriva kako rukom da snizite pritisak


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Budjoni u 24.01.2022 22:21:38 h
     0 
Šta će da brsti koza iz Tuzle ako ode Rio Tinto, te umesto zelmbaća ostane trava.
od Kljun u 24.01.2022 17:28:13 h
     0 
tesko je poverovati da su u stanju ista bezbedno da rade, a njihov renome po svetu i stetu koju su ostavili svuda gde su bili ne govore u prilog da ova zena ista istinito govori, a da je ruda uslov za automobile na el pogon, je kao tvrditi da Zewa toalet papir u Nemackoj koristi svoje sume toliko je glupo ovo obrazlozenje na svakom nivou da nije vredno vise elaborirati,gospodja se izgleda bas naprimala koruptivnog novca od ovog posla, sta BIA radi, nije jasno
od Kljun u 24.01.2022 17:25:39 h
     0 
to prosto nista sto je receno nije istina, u Srbiju se nece vracati ili odlaziti iz nje zato sto bi bili rudari, takodje Srbija nema nista od toga sto njeno rudno bogatstvo odnose stranci, naduvavaju fakture, knjize kraj godine gubitak i nemaju porez a ni rudarsku rentu na taj knjigovodstveni dobro poznat u svtu nacin, uostalom ona je predavala u srednjoj ekonomskoj skoli zna racunovodstvo, ako nisu u stanju da bezbedno istrazuju vec su zagadili 10x borom reke i podzemne vode i zemljiste