Glas Javnosti

ZORANA ĆUTI, BORCI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GLASNI! Ne damo im prirodu i zdravlje za šaku evra od nekog 'Rio Tinta'

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ministarka Zorana Mihajlović zanemela je posle pisma koje su joj najeminentniji stručnjaci Srpske akademije nauka i umetnosti poslali o štetnosti po Srbiju projekta „Jadar“ u režiji kompanije „Rio Tinto“, a koji je ekskluzivno objavio portal „Glas javnosti“. Akademici su žestoko udarili na ovaj projekat uz veliku napomenu da je poguban po životnu sredinu i pokoljenja naše zemlje.

U nadi će se Zorana Mihajlović, resorna ministarka rudartstva i energetike ali i potpresednica Vlade Srbije, ipak oglasiti redakcija „Glasa javnosti“ poslala joj je dopis sa pitanjima. Obratili smo se lično ministarki i njenom kabinetu, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Redakcija „Glasa javnosti“ tražila je odgovore na samo pet pitanja:

1. Kako će mišljenje akademika uticati na dalji razvoj projekta “Jadar”?

2. Da li Vaše Ministarstvo ili Vlada Republike Srbije imaju nameru da odgovore akademicima?

3. Da li ste mišljenje SANU prosledili i ulagačima – kompanije “Rio Tinto”?

4. Kakvi su dalji postupci Vašeg Ministarstva, tačnije da li ćete prihvatiti nešto iz dobijenog mišljenja?

5. Da li korist uveliko pominje od realizacije projekta kompanije “Rio Tinto” može da nadomesti sve što su akademici naveli kao problem po životnu sredino u Jadnu al ii celoj Srbiji?

Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Udruženja „Odbranimo reke Stare planine“, rekao je za „Glas javnosti“ da se ministarstvo, na čijem se čelu nalazi Zorana Mihajlović, neće udostojiti na odgovori akademicima i SANU.

- Neće SANU dobiti ništa a kamoli odgovor, kao što objašnjenje nisu dobili ni građani. Obećano je da će se mišljenje naroda uvažiti, ali je evidentno da do toga nikada nije došlo - podvukao je Jovanović.

On je dodao da je jedna vlast počela da gradi sve ono što nama predstavlja problem za zaštitu životne sredina, a da druga samo nastavlja.

- Narod se nalazi u makazama između milionere i ne zna kako odatle da pobegne - rekao je Jovanović za naš portal.

Prvi čovek Udruženja „Odbranimo reke Stare planine“ osvrnuo se na to da je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas danas održao govor na Savskom nasipu i izjavio da će ako dođe na vlast srušiti sve što pravi problem životnoj sredini, a što je on počeo da gradi.

- Jedni su počeli, drugi nastavili, niko ne prestaje - zaključio je Jovanović.

„Glas javnosti“ je juče objavio mišljenje SANU, koja je digla glas protiv projekta „Jadar“. U otvorenom pismu Zorani Mihajlović naveli su decidno koliko je projekat „Rio Tinta“ štetan za životnu sredinu ali da predstavlja i socijalni, ekonomski i demografski problem. Bitno je da napomenemo i da je pre upućenog pisma, za koje se nada da će biti uvaženo, SANU širokogrudo izašla u susret Vladi Srbije i stranoj kompaniji „Rio Tinto“ i pre mesec dana im organizovali naučni skup pod nazivom Projekat „Jadar - šta je poznato?" na kome su se predstavnici Rio Tinta, predstavili srpskoj naučnoj javnost, ali se iz pomenute kompanije nisu proslavili.

Iz ovog razloga akademici su poslali svoje mišljenje Ministarstvu rudarstva i energetike. SANU je rekao ne Rio Tintu i odbacio projekt „Jadar“ kao štetan i opasan za našu životnu sredinu. Preostaje samo da Ministarstvo odgovori da li će uprkos svim upozorenjima dozvoliti da se projekat „Jadar“ realizuje. Ukoliko i hoće kakva je to korist koja pobija sve navedene probleme koje bi ovaj projekat stvorio?

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR