Glas Javnosti

ZLOČIN BEZ KAZNE: Organizatori martovskog POGROMA SRBA i dalje nisu privedeni pravdi! (VIDEO, FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Duško Čelić je povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba ističe da niko od organizatora i podstrekača zločina nije priveden pravdi, a proteranim Srbima nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.

U saopštenju srpska koordinacija i članovi porodica žrtava, ukazuju na odgovornost UNMIК-a i Кfora zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, kao i zbog nekažnjavanja odgovornih za ubistva i progone Srba, uništavanja srpske kulturne baštine i uzurpacije i uništavanje srpske imovine.



"Sa ogorčenjem konstatujemo da albansko društvo na Кosovu i Metohiji, nije u stanju da se suoči sa prošlošću i odgovornošću povodom zločina i sistemskog nasilja nad Srbima. Nasilje nad Srbima na Кosovu i Metohiji i danas traje, uz sistematsku zloupotrebu i diskriminaciju od strane albanskih paradržavnih institucija", poručio je Čelić.



Gajeći sećanje na žrtve i tragične posledice Martovskog pogroma, Srpska koordinacija poziva odgovorne činioce da preduzmu sve, kako bi se odgovorni priveli pravdi i kako bi se na Кosovu i Metohiji uspostavila vladavina prava i zaštitila elementarna prava pripadnika srpskog naroda.

U saopštenju se podseća da je pre 19 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Кosovu i Metohiji, u tri dana masovnog i organizovanog nasilja nad Srbima, u kome je širom Кosova i Metohije, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca, ubijeni su: Borivoje Spasojević, Jana Tučev, Nenad Vesić, Dobrivoje i Borko Stolić, Slobodan Perić, Zlatibor Trajković i Dragan Nedeljković. Više od 900 Srba pretučeno je i povređeno. Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira i preko 900 kuća i stanova a proterano više od 4.000 Srba iz šest gradova i devet naselja.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR