Glas Javnosti

ZLATNA GROZNICA NA JUGU SRBIJE: Predsednik najavom o novom nalazištu zlata podgrejao legende o zakopanom blagu

Društvo
Autor: Glas javnosti

U leskovačkom kraju oživele su priče da se na nekim lokacijama nalazi sakriveno zlato iz turskog ili rimskog doba.

Posle odustajanja od iskopavanja litijuma, koje Aleksandar Vučić, prema sopstvenom priznanju ‚,ne može da oprosti‘‘, predsednik Srbije okrenuo se novom rudnom bogatsvu naše zemlje, a to je zlato. U javnosti je već otkrio da Gadžin Han i Žagubica ‚,leže na zlatu‘‘, a sinoć je u obraćanju javnosti, rekao da postoji i novo nalazište koje će biti među prvih 100 u svetu. Meštani leskovačkih sela digli su se na noge i danonoćno tragaju za zlatom, navodi portal Rešetka.

– Planina Kukavica se noću sija od baterijskih lampi stotinak ljudi koji intenzivno tragaju za blagom. Postoji i mapa po kojoj je ispod jednog kamena koji liči na kokošku sa pilićima zakopana veća količina turskog zlata. Takođe, jedna grupa tragača kopa po njivama i šumi oko hotela „Pašina česma“, sumnjaju da se baš na toj lokaciji krije zlato koje su Turci zakopali bežeći iz Srbije, priča nam jedan od kopača koji želi da ostane anoniman.

U selu Podrimcu kraj Leskovca pre osam godina nastala je prava histerija kada se pronela vest da su radnici koji su kopali vodovod našli zakopan kazan sa čak 300 kila zlata… Nezapamćena zlatna groznica zahvatila je tada meštane koji su danima tragali za skrivenim blagom. Veruju da i dalje leži skriveno negde ispod zemlje.

– Jedni tvrde da su ćup sa blagom ostavili Turci bežeći iz Srbije, dok drugi misle da ono potiče od starih Rimljana. Postoji i legenda da u podnožju vulkanske kupe Oblik, na području sela Belanovce, leži zlato. Prema usmenom predanju, jedan turski karavan povlačio se sa ovih prostora – Turci, njihove žene „bule“ i mule natovarene zlatom. Dok su prelazili preko ovog jezera, behu zlosrećni te im potonu čitav karavan, kao u živom blatu. Otuda i naziv ‘Bulino jezero’, priča za Rešetku Stojan Jovanović, meštanin pustorečkog kraja.

Julijana Pešić, arheolog Narodnog muzeja u Leskovcu, kaže da postoji mogućnost da u okolini Podrimca zaista postoji nekakvo zakopano blago, jer je baš na tom mestu registrovano staro rimsko nalazište. Zlatna ogrlica pronađena na arheološkom nalazištu u blizini Podrimca izložena je u Narodnom muzeju Leskovac.

– Šezdesetih godina prošlog veka u okolini Podrimca registrovano je nalazište sa lokaliteta Belija iz antičkog doba, tačnije iz trećeg veka nove ere. Tada je pronađena ruka od bronze koja pripada statui u prirodnoj veličini, kao i 137 komada srebrnog novca. Ne verujem da je tamo bio zakopan nekakav ćup sa 300 kilograma zlata, kako se priča, ali je činjenica da to rimsko nalazište postoji, navodi Julijana Pešić.

Arheolozi tvrde da u legendama o zlatu u okolini Leskovca nema mnogo istine, ali da se sporadično zaista dešavalo da neko nekada iskopa ćup sa dragocenostima dok ore njivu.

– Naše istorijsko bogatstvo je to što se Leskovac nalazi na putevima ukrštanja i migracija naroda, koji su za sobom ostavljali razna bogatstva. Zato su ti prostori meta tragača za blagom. Ipak, retko kad je neko nešto i pronašao. To su legende koje se prenose, ali kada bi se na svakom kvadratnom metru nalazio ćup sa zlatom, svi bismo mi bili bogati, zaključuje direktor Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Pavle u 26.03.2023 22:06:35 h
     0 
gdeima najvise zakopanoga zlata na jugu Srbije i u kojoj pecini mozete daga iskopate do sutra