Glas Javnosti

TOALET PAPIR NE ŠTETI ALI MARAMICE UNIŠTAVAJU KOŽU: Koliko je loše koristiti vlažne maramice?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnogi ljudi svakodnevno koriste vlažne maramice, verujući da temeljnije čiste od običnog toalet papira. Ali pre nego što se odlučite za vlažne maramice, trebalo bi da razmislite koliko su one zapravo štetne.

Iako s vremena na vreme možete bezbedno da se obrišete antibakterijskim maramicama, prekomerna upotreba vlažnih maramica potencijalno može štetiti vašem zdravlju.

Pored toga, važno je istaći da vlažne maramice mogu začepiti odvode. Za razliku od toalet papira koji se raspada u vodi pre i posle ispiranja, vlažne maramice se ne razgrađuju tako lako. To je zato što su često napravljeni od sintetičkih materijala i plastike koji se ne raspadaju u vodi.


Uklanjaju dobre bakterije

Vlažne maramice mogu učiniti da se osećate čistije, ali mogu biti štetne ako potpuno zamene toalet papir. Prema gastroenterologu Viktoriji Glas, to je zato što vlažne maramice mogu poremetiti vaš mikrobiom uklanjanjem dobrih bakterija, ostavljajući za sobom loše bakterije, koje mogu izazvati osip, iritaciju i gljivične infekcije.

Drugim rečima, dok odrasli mogu s vremena na vreme da koriste vlažne maramice umesto toalet papira, prečesto brisanje njima može da iscrpi zaštitne mikroorganizme i otvori put potencijalnim zdravstvenim problemima.

Mogu iritirati kožu

Prema dr Nensi Čang, koža  intimnih delova tela može biti osetljiva. Iz tog razloga, najbolje je izbegavati izlaganje područja nepotrebnim mirisima i hemikalijama. Nažalost, mnoge maramice sadrže hemikalije, mirise i parfeme, za koje dr Čaung kaže da mogu dovesti do svraba, iritacije i upale.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR