Glas Javnosti

Sočivo – zdravstvene prednosti jedne od najstarijih mahunarki koje je čovek uzgajao

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sočivo je izvor gvožđa za sve, ne samo za vegetarijance i vegane.

Vaše telo lakše apsorbuje gvožđe koje se nalazi u biljnoj hrani. Samo pola šolje kuvanog sočiva može da obezbedi 15 odsto dnevnih potreba tela za ovim esencijalnim mineralom.

Takođe, sočivo je veoma interesantna namirnica iz grupe mahunarki naročito za one koji žele da svoju ishranu obogate dijetalnim vlaknima.


Kako je sočivo izvor prebiotičkih vlakana, koje favorizuju crevne bakterije, može pomoći u poboljšanju zdravlja creva i takođe može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i pokazalo se da je pogodno za srce.

Pola šolje kuvanog sočiva, na primer, sadrži devet grama proteina i osam grama vlakana, što je četvrtina preporučene dnevne količine od 25 do 30 grama dnevno.

Shodno tome, sočivo podstiče osećaj sitosti i pomaže u održavanju idealne težine. Ono takođe sadrži najviše folata od svih biljnih proteina.

Uprkos zdravstvenim prednostima sočiva, postoje neke kontraindikacije kada je u pitanju ova namirnica.

Sočivo se u nekim slučajevima ne preporučuje onima koji pate od alergije na nikl, otoka stomaka i crevnih problema.

Ova namirnica je bolja za ručak nego za večeru jer je prilično teška, pa i to treba imati na umu.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR