Glas Javnosti

REZULTATI ALARMANTNI : Istraživanja pokazuju kojim virusom su muškarci zaraženi, a da ni ne znaju!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nova studija objavljena u časopisu The Lancet Global Health pokazuje da je skoro svaki treći muškarac stariji od 15 godina inficiran sa najmanje jednim tipom genitalnog humanog papiloma virusa (HPV), a svaki peti je zaražen jednim ili više onih koji su poznati kao visokorizični ili onkogeni tipovi HPV-a.

Ove procene pokazuju da muškarci često nose HPV infekcije i naglašavaju važnost njihovog uključivanja u napore da se kontroliše i smanji incidenca bolesti povezanih sa HPV-om i kod muškaraca i kod žena, navodi se u studiji.

Sistematski pregled i meta-analiza procenili su prevalenciju genitalne HPV infekcije u opštoj muškoj populaciji na osnovu studija objavljenih između 1995. i 2022. Globalna objedinjena prevalencija bila je 31% za bilo koji HPV i 21% za HPV visokog rizika.



Prevalencija HPV-a bila je visoka kod mladih odraslih osoba, dostižući maksimum između 25 i 29 godina, a nakon toga se stabilizovala ili blago smanjila. Objedinjene procene prevalencije bile su slične za geografske regione Evrope i Severne Amerike, podsaharske Afrike, Latinske Amerike i Kariba, Australije i Novog Zelanda (Okeanija). Procene za istočnu i jugoistočnu Aziju bile su upola manje od ostalih regiona.

Bolest često ne pokazuje simptome

HPV infekcije i kod muškaraca i kod žena je asimptomatska, ali može da dovede do dugoročnih posledica i smrtnog ishoda. Kako navodi Medical Express portal, svake godine više od 340.000 žena umre od raka grlića materice.

Kod muškaraca, HPV infekcija ima tendenciju da se klinički manifestuje kao anogenitalne bradavice, koje uzrokuju značajan morbiditet (brojni odnos bolesnih prema zdravim pripadnicima polulacije) i povećavaju stopu prenosa HPV-a.

HPV infekcije su takođe povezane sa karcinomom penisa, analnog i orofaringealnog karcinoma, koji se obično dovodi u vezu sa HPV tipom 16.

Međunarodna agencija za istraživanje raka procenila je da je u 2018. bilo oko 69.400 slučajeva raka kod muškaraca izazvanih HPV-om.

- Ova globalna studija o prevalenciji genitalne HPV infekcije među muškarcima potvrđuje koliko je HPV infekcija rasprostranjena. HPV infekcija sa visokorizičnim tipovima HPV-a može izazvati genitalne bradavice i oralni, analni i karcinom penisa kod muškaraca“, rekla je dr Meg Doherti, direktor globalnih programa SZO za HIV, hepatitis i seksualno prenosive infekcije i dodala:

- Moramo nastaviti da tražimo mogućnosti da sprečimo HPV infekciju i da smanjimo incidencu bolesti povezanih sa HPV-om i kod muškaraca i kod žena.

Glas javnosti/Medicalexpress.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR