Glas Javnosti

Rak grlića materice drugi vodeći uzrok obolevanja u Srbiji

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok obolevanja u Srbiji, a čak 36,5 odsto žena nije uradilo skrining test, što je više od globalnog proseka testiranja koji iznosi 31,2 odsto.

Institut za javno zdravlje Srbije napominje da je sa više od 1.300 novoobolelih i oko 500 umrlih godišnje rak grlića materice drugi vodeći uzrok smrtnosti kod žena u Srbiji.

Zbog toga je Srbija započela skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene od 25. do 64. godine.


Da bi dodatno motivisala akciju u borbi protiv raka grlića materice, kompanija BGI Genomics je danas objavila svoj Izveštaj o stanju svesti o raku grlića materice. Ovaj izveštaj je objavljen na Svetski dan samopomoći, 24. jula 2023., pošto Srpska zdravstvena organizacije (SZO) napominje da se samopomoć – uključujući skrining raka grlića materice – može praktikovati 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Ovaj izveštaj procenjuje nivo znanja, stavova i praksi u vezi sa skriningom raka grlića materice i vakcinom protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ispitujući ove ključne oblasti, ovo istraživanje nastoji da istakne povezane prepreke i prilike. Anketirano je 1.878 žena iz šest zemalja: Brazil, Kina, Saudijska Arabija, Srbija, Tajland i Urugvaj.


U Srbiji, 36,5 odsto žena nije uradilo skrining test, što je više od svetskog proseka koji iznosi 31,2 odsto.

Pored toga, samo 62,5 odsto vakcinisanih žena ide na skrining testove, što je niže od globalnog proseka od 82,1 odsto. Vakcinacija protiv HPV-a je primarna preventivna intervencija i ne eliminiše potrebu za skriningom kasnije u životu jer postojeće vakcine ne štite od svih visokorizičnih tipova HPV-a i imaće ograničen uticaj na bolest kod nevakcinisanih žena i onih koje su vakcinisane u kasnijem životnom dobu.


Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR