Glas Javnosti

Поред регулисања шећера у крви, треба заштитити бубреге и срце: Нове препоруке за лечење дијабетеса

Zdravlje
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Инсистира се на лековима са два ефекта: против дијабетеса и кардиоваскуларног ризика

Терапија дијабетеса типа два, и поред великог броја лекова који су доступни пацијентима у Србији, и даље је изазов, јер пацијенти често имају и удружене болести, попут проблема са срцем и бубрезима.

Од 700.000 оболелих од дијабетеса у Србији, око 90 одсто има дијабетес тип 2. Професор др Теодора Бељић Живковић, директор Клинике за интерне болести Клиничко-болничког центра "Звездара", каже да готово сви оболели од дијабетеса типа два, уз основну болест, имају и повишене масноће у крви, девет од 10 пацијената су гојазни, док шест од 10 њих има хипертензију.

- Све су то фактори ризика за настанак кардиоваскуларних обољења, а пре свега попуштања срца, које се јавља као најранија и најчешћа компликација дијабетеса типа два - објашњава проф. др Бељић Живковић.

Према статистичким подацима, код шесторо од 10 пацијената са дијабетесом типа два, срчана слабост се јавља као најранија кардиоваскуларна компликација, пре инфаркта или шлога. Додатно забрињава то што се код седморо од 10 пацијената, пет година након постављања дијагнозе дијабетеса појављају знаци попуштања срца. На основу тога процењује се да ће седморо од осморо пацијената умрети у првих пет година, ако им се уз дијабетес јави и срчана слабост.

Све то ствара додатни проблем приликом избора адекватне терапије за регулисање гликемије код пацијената који већ имају оштећену функцију срца или бубрега.

- Циљ модерне терапије дијабетеса у данашње време није само успостављање адекватног нивоа шећера у крви, већ и смањење кардиоваскуларног ризика - каже проф. др Бељић Живковић. - То су и нове европске и интернационалне препоруке за лечење дијабетеса, управо због тога што оболели имају веома висок ризик од развоја атеросклерозе, хипертензије, а самим тим и већи ризик за попуштање срца, срчани и мождани удар.

Било би идеално када би стручњаци имали лек који би, поред ефикасног регулисања нивоа шећера у крви, додатно штитио бубрег и срце оболелог, сматра проф. др Бељић Живковић. Такви лекови постоје. У Србији су регистровани од 2014. године, али се још не издају о трошку осигурања.

- Највећа предност тих лекова је што дугорочно спречавају обољења срца и бубрега, поред тога што регулишу метаболичке проблеме који иду уз шећерну болест - каже проф. др Бељић Живковић. -Они делују преко бубрега, повећавајући излучивање шећера и соли урином, што доводи до елиминације вишка калорија и воде, смањења телесне тежине, притиска и оптерећења срца. Ово је посебно значајно, јер је познато да уобичајени лекови за лечење дијабетеса, као што су инсулин и сулфонилуреја, доводе до повећања телесне тежине.

СКУПЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ

Највећим делом због тога што је то пролично масовна болест, а и зато што је прате бројне компликације, дијабетес намеће велики економски терет свим здравственим системима и читавом друштву. Трошкови здравствене заштите оболелих од дијабетеса су два до три пута већи у односу на особе које немају дијабетес. Трошкове увећава лечење компликација дијабетеса које је адекватном терапијом могуће спречити.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR