Glas Javnosti

Neumereno konzumiranje alkohola povećava šansu obolevanja od kardiovaskularnih bolesti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Muškarci koji popiju 15 alkoholnih pića ili više nedeljno, kao i žene koje u istom period popiju osam ili više časa alkohola imaju veću šansu da se razbole od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na nedavnom godišnjem naučnom skupu Amerčkoig koledža za kardiologiju, javlja portal Sajens dejli.

Kako se navodi, muškarci iz ove grupe imaju 33 procenta veću verovatnoću da se razbole u odnosu na one koji piju umereno – tri do 14 pića sedmično, dok žene imaju čak za 45 procenata više izgleda da se razbole od bolesti srca u odnosu na one koje konzumiraju tri do sedam alkoholnih pića sedmično.

„Među ženama je rasprostranjeno mišljenje da nisu u opasnosti od srčanih problema sve do duboke starosti, ali ova studija ukazuje da su one koje piju veće količine alkohola u permanentnom riziku, bez obzira na godine starosti“, kaže jedan od učesnika projekta kardiolog Džamal Rana.


On dodaje da su rezultati ispitivanja iznenađujući, jer ukazuju na to da su žene izložene opasnosti od alkohola u mnogo većoj meri nego što se mislilo.

Rezultati istraživanja kojim je, tokom četiri godine, analizirano više od 400.000 muškaraca i žena sklonih uživanju alkohola ukazuju na porast opasnosti od alkohola, naročito kod mlađih osoba. Takođe, dobijeni podaci upozoravaju i da je konzumiranje alkohola, kao i nekontrolisano opijanje značajno povećano među ženama u odnosu na prethodne decenije.

Naučnici smatraju da prekomerno uzimanje alkohola direktno utiče na povećanje masti u krvi, što u kombinaciji sa većim brojem otkucaja srca ubrzava proces začepljenja arterija.

Tokom dužeg niza godina, tvrde medicinski stručnjaci, alkohol utiče na izduživanje, uvećavanje i slabljenje srčanog mišića, što čini da srce pumpa krv sa manjom efikasnošću, pa se rizik od kardiovaskularnih bolesti znatno povećava.


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, neumereno konzumiranje alkohola može biti uzročnik više od 200 različitih vrsta bolesti, među kojima su i bolesti jetre, neki oblici raka, kao i tuberkuloza.

Podaci pokazuju da od alkoholizma u svetu boluje oko jedan procenat globalne populacije i da su problemi vezani za preterano konzumiranje u svetu najviše izraženi u Rusiji i Australiji.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR