Glas Javnosti

Ne ignorišite simptome: Kako se efikasno boriti protiv upale bešike

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Upala bešike, poznata i kao cistitis, česta je bolest koja može biti neugodna i bolna, ali je uglavnom moguće kontrolisati je odgovarajućim lečenjem.
Uzročnik ove bolesti je najčešće bakterija E. coli, koja je normalno prisutna u debelom crevu. Infekcija nastaje kada bakterije dospeju u mokraćni kanal i bešiku, izazivajući upalu.

Simptomi upale bešike variraju, ali tipično uključuju često i bolno mokrenje, bol u donjem delu stomaka, mutan urin sa jakim mirisom, ponekad i prisustvo krvi.
U nekim slučajevima, može doći do povišene temperature i malaksalosti.


Rizični faktori za razvoj cistitisa obuhvataju seksualnu aktivnost, upotrebu određenih kontraceptivnih sredstava, trudnoću, menopauzu, dijabetes, slab imuni sistem, kao i stanja koja ometaju normalno pražnjenje mokraće, poput uvećane prostate kod muškaraca ili kamenca u bubregu.

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i laboratorijske analize urina. U nekim slučajevima, mogu biti potrebni dodatni testovi, kao što su ultrazvuk, rendgen ili cistoskopija, kako bi se isključili drugi uzroci simptoma.


Lečenje obično podrazumeva antibiotike za bakterijske infekcije, ali važno je završiti celokupni tretman čak i ako simptomi brzo nestanu.
U prevenciji cistitisa ključni su adekvatna higijena, izbegavanje iritansa, unos dovoljno tečnosti, kao i mokrenje pre i posle seksualne aktivnosti​.

Na kraju, važno je naglasiti da iako cistitis može biti neprijatan, pravovremenim lečenjem se može efikasno kontrolisati i sprečiti njegove komplikacije.
Ukoliko simptomi uporno traju ili se ponavljaju, neophodno je obratiti se lekaru za dalje preglede i tretmane.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR