Glas Javnosti

KAKVE POSLEDICE MOŽE DA IMA PTIČIJI GRIP PO LJUDSKI ORGANIZAM : Da li može biti fatalno?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da ptičji grip koji je izazvao uginuće labudova u kanalu Vizelj u Borči izaziva visoku smrtnost kod životinja, ali se teško prenosi na ljude i da se nada da će ostati tako.

Ministarstvo poljprivrede potvrdilo je uginuće labudova u kanalu Vizelj u Borči od avijarne influence, odnosno ptičjeg gripa a to područje je proglašeno zaraženim područjem u poluprečniku od tri kilometra i ugroženim područjem u poluprečniku od 10 kilometara.

Kako je objašnjeno iz Uprave za veterinu, visoko patogeni sojevi virusa mogu naneti ogromne direktne i indirektne štete farmama živine, s obzirom na to da mortalitet može biti i blizu 100 odsto. Kod pojedinih podtipova visoko patogenih virusa avijarne influence zabeleženo je prenošenje i na druge vrste sisara, kao i na čoveka (H5N1).

Radovanović je rekao da je vrlo teško i vrlo retko da se ovaj soj prenese na ljude, ali ako se to desi, onda je smrtnost vrlo visoka.

„Ta opasnost je vrlo mala“, rekao je on ali ako bi se dogodilo da se prenese na ljude smrtnost može da ide i na 50 procenata ali bi kontakt morao da bude baš blizak, precizirao je Radovanović, navodeći da je takvih slučajeva bilo u Aziji.

Prema njegovim rečima, ovaj virus prenose ptice selice koje sada idu ka Africi, i ako im je na tom putu stanište kod nas, mogu da zaraze domaće životinje, najčešće su to, kaže patke i guske.

Radovanović je rekao da može da se desi da virus izmeni svojstva i postane prenosiviji, i to bi, kako ističe. bila tragedija.

Zbog toga se, kaže preduzimaju mere koje podrazumevaju kontrolu svake uginule ptice, stalni nadzor, proglašava šire i uže žarište zaraze, kako bi se sprečilo širenje.

„Tu postoji čitav niz mera na terenu, i ostaje nada da će situacija ostati kao i do sada i da će ostati na tome da se teško prenosi na ljudi.

Virus gripa je izložen stalnim promenama. Ali nadamo se da će ostati kako ujeste, ističe on.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR