Glas Javnosti

KAKO OVO FUNKCIONIŠE I DA LI JE ZDRAVO? Nutricionista o ishrani po krvnim grupama

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sigurno ste do sada pročitali brojne tekstove na temu ishrane po krvnim grupama, a nutricionistkinja Dubravka Tišma je govorila da li je ovakav vid ishrane naučno utemeljen.

Nutricionistkinja Dubravka Tišma kaže da ishrana po krvnim grupama još uvek nije prošla dovoljan broj studija i nije se razvila dalje od početnih naučnih osnova od kojih je krenula da bi se smatrala relevantnom u današnjoj medicinskoj nutritivnoj praksi.

Tišma objašnjava da je teoriju ishrane po krvnim grupama osmislio, dr Džejms D’Adamo, a nastavio njegov sin dr Piter D’Adamo koji je izneo u knjizi “4 načina ishrane za 4 krvne grupe”.


Na temeljima teorije o različitom postanku krvnih grupa, odredio je na koji način bi se osobe s krvnom grupom 0, A, B i AB trebalo da se hrane kako bi unapredile svoje zdravlje.

Dr Piter D’Adamo, kako kaže nutricionista, smatra da ovakva ishrana ima individualniji pristup u odnosu na opšte preporuke u nutricionizmu. Polazi od tvrdnje da je nutricionizam zasnovan na opštim načelima ishrane iz kojeg proističe piramida ishrane i podela hrane na dobru i lošu.

„Ovakva pretpostavka može da bude opravdana samo u polazu, kada hranu delimo na industrijsku ili prerađenu hranu i na hranu korišćenu u izvornijem obliku. Međutim, suštinski pristup nuticionističke dijetetike je zapravo medicinski pristup, što znači uzimanje lične i porodične anamneze, ankete ishrane, antropometrijskog merenja i što je najvažnije, dijetetskih procena čiji ključni deo predstavljaju biohemijske i hematološke analize. Uzimajući sve ovo u obzir prepisuje se higijensko dijetetski režim ishrane, tako da on nikako ne može da bude uslovljen nekakvom generalizacijom“, objašnjava Tišma.

Dalje dodaje da to implicira da je ovakav pristup mnogo individualniji u odnosu na princip ishrane po krvnim grupama. Najvažnije je reći da ovaj konvencionalni pristup ne podrazumeva isključivanje bilo koje grupe namirnica, već određuje njihovo doziranje i zastupljenost u jelovniku. Sa druge strane, način ishrane po krvnim grupama isključuje cele grupe namirnica, zavisno od krvne grupe.

„Dr Džejms D’Adamo je naturopatski lekar koji je završio naturopatski koledž, a zatim je praktično izučavao stečena znanja u Evropi, u nekoliko čuvenih banja gde zapaža da različite vrste ishrane drugačije utiču na svakog pacijenta. Takvo iskustvo ga navodi na dalje istraživanje, traži obrazac koji bi mogao da upotrebi da utvrdi razlike u prehrambenim potrebama svojih pacijenata. Fokusirao se na izučavanje krvi kao osnovnog izvora hrane za telo ne bi li upravo neki aspekt krvi mogao da mu pomogne da utvrdi te razlike. Određivao je krvne grupe svojih pacijenata i posmatrao njihove individualizovane reakcije na propisane različite dijete i tu uočio povezanost između krvnih grupa i načina ishrane“, objašnjava nutricionista.

Vegetarijanska ishrana nekome prija, nekom ne

Na primer, kako kaže naša sagovornica, vegetarijanski način ishrane je mnogim pacijentima prijao, dok kod određenog broja pacijenata to nije bio slučaj. Nije bilo poboljšanja u gubljenju, odnosno dobijanju na kilaži, neki pacijenti su se osećali loše, a dešavalo se čak i da im se zdravstveno stanje pogorša.


„Postojanje različitih krvnih grupa, po Džejmsu D’Adamo je odraz menjanja klimatskih uslova pa sledstveno tome i dostupnosti različite hrane kroz prošlost. Krvna grupa 0 se smatra najstarijom krvnom grupom. Tu krvnu grupu su imali neandertalci koji su se najverovatnije hranili divljim biljkama i ostacima životinja koje su ubili predatori dok je krvna grupa A nastala prilagođavanjem na agrarni način života. Krvna grupa B nastaje mešanjem naroda iz Evrope, Azije i Amerike a najnovija, najmlađa krvna grupa je AB“, objašnjava dr Tišma.

Način ishrane za 0 krvnu grupu:
  • Konzumiranje proteina životinjskog porekla iz mesa i ribe dok se mlečni proizvodi i žitarice ne preporučuju.
  • Mesa koja najviše odgovaraju su: govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, meso bivola, srnetina, iznutrice.
  • Riba: bakalar, oslić, smuđ, kalifornijska pastrmka, sardina, losos.
  • Povrće: luk, brokoli, crvena paprika, blitva, spanać, kelj, peršun.
  • Voće: smokve sušene i sveže, šljive sušene i sveže.
Način ishrane za krvnu grupu A
  • Vegetarijanska ishrana bez proteina životinjskog porekla iz mesa, jaja i mlečnih proizvoda.
  • Riba: šaran, bakalar, losos, skuša, škarpina, morska pastrmka.
  • Povrće: crni luk, beli luk, kelj, bundeva, peršun, brokoli.
  • Voće: Trešnja, limun, smokva, ananas, šljiva, kajsije.
Način ishrane za krvnu grupu B
  • Crveno meso, riba i mlečni proizvodi.
  • Meso: samo crvena mesa.
  • Riba: bakalar, sardine, oslić, štuka, morska pastrmka.
  • Mlečni proizvodi: sve vrste.
  • Povrće: patlidžan, cvekla, kelj, pečurke šitaki, šargarepa, kupus, paprika.
  • Voće: banana, brusnice, grožđe, šljive, ananas.

Krvna grupa AB

Krvna grupa AB se smatra najnovijom krvnom grupom i najređa je od svih krvnih grupa. Džejms D’Adamo tvrdi da bi ishrana osoba sa krvnom grupom AB trebalo da bude kombinacija ishrane za krvnu grupu A i B.

Restriktivno i može ugroziti zdravlje

„Kao što se može zaključiti iz ove klasifikacije grupa namirnica po krvnim grupama, ovakva ishrana podrazumeva velike restrikcije u ishrani koje kod pojedinih ljudi mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, pogotovo ukoliko već imaju određene zdrastvene probleme“, zaključila je Tišma.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR