Glas Javnosti

BOJA MENSTRUALNE KRVI MOŽE DA UKAŽE NA NEKA OBOLJENJA : Obratite pažnju na OVE indikacije!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Boja menstrualne krvi može ukazivati na različita zdravstvena stanja. Na primer, narandžasta ili siva krv može ukazivati na vaginalnu infekciju, dok crvena ili tamno smeđa krv može biti rani znak trudnoće. Tokom menstruacije, telo izbacuje tkivo i krv iz materice kroz vaginu. Ovaj krvavi iscedak može varirati od jarko crvene do tamno braon ili crne boje, u zavisnosti od toga koliko je star.

 Krv koja ostaje u materici dovoljno dugo reagovaće sa kiseonikom (oksidisati). Krv koja je imala vremena da oksidira tamnija je. Hormonske promene i zdravstveni uslovi takođe mogu uticati na boju i teksturu menstrualne krvi.

Crna boja menstrualne krvi

Crna krv može da se pojavi na početku ili na kraju menstruacije. Ova boja tipično je znak stare krvi ili krvi kojoj je duže bilo potrebno da napusti matericu i koja je imala vremena da oksidira, postavši prvo braon ili tamnocrvena, a zatim crna. Crna krv ponekad takođe može ukazivati na blokadu unutar vagine. Ostali simptomi vaginalne blokade mogu biti:

  • iscedak neprijatnog mirisa
  • groznica
  • otežano mokrenje
  • svrab ili otok u vagini ili oko nje


Smeđa ili tamno crvena boja

Poput crne krvi, smeđa ili tamno crvena je znak stare krvi i može se pojaviti na početku ili na kraju menstruacije. Smeđa ili tamno crvena krv nije dugo oksidirala kao crna i može se pojaviti u različitim nijansama.

Trudnoća

Smeđa krv ili tačkasto krvarenje (spotting) ponekad takođe mogu biti rani znak trudnoće koji lekari nazivaju implantacijsko krvarenje.

Smeđi iscedak ili spotting tokom trudnoće mogu ukazivati na pobačaj ili vanmateričnu trudnoću (implantacija oplođenog jajeta u jajovod umesto u matericu). Važno je da se žene koje tokom trudnoće imaju krvarenje obavezno obrate svom lekaru.

Lohije

Tamnocrveni ili smeđi vaginalni iscedak koji se javlja nakon porođaja je lohija ili postporođajno krvarenje. Lohija nije razlog za zabrinutost, jer je to način na koji telo izbacuje višak krvi i tkiva iz materice.

Lohije obično počinju svetlo crvenom krvlju, a zatim prelaze u tamniju nijansu kako se protok smanjuje. Vremenom postaje svetlije boje i količina se smanjuje.

Glas javnosti/E klinika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR