Glas Javnosti

VREDNI INSEKTI: Kako je digitalni pčelarev asistent pokazao da pčele ne spavaju ni noću?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, koje resorno ministarstvo organizuje sa RTS-om, održava se 21. decembra uz direktan prenos. U okviru serijala "Decembar mesec inovacija", RTS istražuje gde su i šta rade dosadašnji pobednici takmičenja. Među njima je i Beehold iz Niša, čiji je izum "Digitalni pčelarev asistent" od velike pomoći proizvođačima.

Pčelari, uz digitalnog asistenta firme Beehold, mogu u svakom trenutku da znaju koliko je meda u košnici, kakav je raspored saća i meda ili kada su pčele aktivne.
- Možemo da kažemo kako temperatura utiče na pčele. Kako globalno zagrevanje utiče na rad pčela, možemo da vidimo u koje doba godine je u kom delu Srbije, najbolje pčelariti - kaže Jelena Pejić, iz kompanije Beehold u Nišu.

Goran Ilić iz sela Donje Suhotno kod Aleksinca, koji više od 10 godina živi od pčelarstva, među prvima je kupio ovaj uređaj i povećao prinose.
- Mi uveče dobijamo informacije gde je najveći unos, te noći selimo pčele prebacujemo ih i sutra imamo veće prinose. Ako prebacimo 100 košnica gde ćemo samo po 100 grama u plusu, mi imamo veću količinu - priča Ilić.
Podatke analiziraju uz pomoć veštačke inteligencije. Većina članova tima bavi se pčelarstvom, a neki dolaze iz četvrte generacije pčelara.
- Pčele su nam jako bitne, jer preko 35 odsto snabdevanja hranom zavisi od njih, i onda ako pčelarima pomažemo da imaju više pčela, imamo više oprašivanja i imamo više hrane - rekao je Petar Pejić iz kompanije Beehold u Nišu.
Firma Beehold radi u okviru NTP-a u Nišu. Tu rade kao startap kompanija, a na krovu imaju dve košnice.

- Ne mogu da kažem da je teško. Trenutno je u Srbiji povoljna klima za razvoj startapova. Ja mislim da svi mi kao jedan startap eko sistem idemo u dobrom pravcu - kaže Tihomir Đurković iz kompanije Beehold u Nišu.
Jedno od revolucionarnih otkrića koje je ovim proizvodom i naučno potvrđeno je, da pčele ne spavaju ni noću. One upravo tada menjaju raspored saća u košnicama, a to se do sada samo pretpostavljalo.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR