Glas Javnosti

SEJAO JE STRAH PO SELU: I danas meštani zaziru na pomen imena najpoznatijeg srpskog VAMPIRA! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Svi ste sigurno čuli za najpoznatijeg srpskog vampira Savu Savanović. A ukoliko niste pročitali pripovetku Milovana Glišića ‘Posle devedeset godina’ ili gledali film Đorđa Kadijevića ‘Leptirica’ otkrivamo vam priču o poreklu najpoznatijeg vamprira sa naših prostora.

Glišić je u svojoj pripovetci ispričao priču o vampiru koji je opsedao meštane sela Zarožje, ubijao je ljude u vodenici, a na kraju mu je na put stao hrabri Strahinja koji je pronašao grob vampira i upokojio ga.

Ova priča naime, vuče korene iz narodne tradicije i verovanja iz krajeva iz kojih je Glišić potekao.

Po selima u okolini Bajine baste ostao je zabeležen slučaj upućen tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Iliji Garašaninu. Radi se o izveštaju u kom se meštani žale na izvesnog Milisava Rakanovića, koji je nakon dugotrajne borbe sa bolešću, odlučio da sebi skrati muke, te je izvršio samoubistvo- obesio se. Nakon njegove smrti veliki broj meštana se žalio kako ih pokojnik posećuje noću i guši decu po selu pa su rešili da spale telo pokojnika. Garašanin je osudio ovaj čin ali meštani nisu kažnjeni jer su delo počinili iz neznanja.

I dan danas neki meštani Zarožja veruju da je njihovo selo opsedao vampir Milisav, po kom je lik iz pripovetke dobio ime Sava Savanović.

Priče su oživele naročito pre nekoliko godina, kada se vodenica koju je vampir navodno posećivao urušila, pa su meštani bili u strahu da će vampir početi da opseda njihove kuće.

Priča koju od meštana možete čuti o ovom vampiru zvuči isto kao gore pometuta pripovetka Milovana Glišića.

 

(Glas javnosti/casopiscus)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR