Glas Javnosti

Sahranjen nakon 128 godina: Lopov postao najstarija mumija u SAD, greškom balsamovan

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nedelju dana nakon sahrane, stanovnici su čak čekali u redu da pogledaju mumiju ili je fotografišu.

Nakon više od sto godina suživota s misterioznom mumijom, američki grad Riding u Pensilvaniji konačno se oprostio od svog najstarijeg stanovnika priredivši mu dostojnu sahranu uz nekoliko desetina znatiželjnika.

Nedelju dana nakon sahrane, stanovnici su čak čekali u redu da pogledaju mumiju ili je fotografišu.

„Stoneman Willie“, nadimak je lopova koji je završio u zatvoru gde je umro 1895. godine, odakle je prevezen u pogrebno poduzeće u vlasništvu Th. C. Aumana koje ga je greškom balsamovalo.


Pokojnikovo telo ostalo je u pogrebnoj kompaniji dugih 128 godina i postalo najstarija mumija u Sjedinjenim Državama.

Prilikom hapšenja muškarac je dao lažno ime, pa su pri sahrani otkrili da se zapravo zvao Džejms Marfi, a ne Džejms Pen, a lažno prezime je uzeo kako ne bi sramotio svog oca, bogatog Irca, otkrio je tada njegov „cimer“ iz ćelije.

„Sigurni smo 99 posto u taj identitet“, rekao je današnji direktor istog pogrebnog poduzeća Kajl Blankenbiler koji je pripremio mumiju za učestvovanje u gradskog paradi povodom proslave 275 godina Ridinga.

Mumija je bila izložena u otvorenom kovčegu gotovo sve vreme koliko je proboravila u pogrebnom preduzeću. Fascinirala je hiljade ljudi, naravno stanovnike Ridinga, ali i naučnike, pa čak i učenike koji su je obilazili na školskim ekskurzijama.

Pošto je postao atrakcija u Ridingu, Stonman Vili, „naš prijatelj“ zaslužio je da mu odamo počast, rekao je Blankenbiler.

Kada je umro, vlasti nisu pronašle nijednog člana njegove porodice pa je zato telo bilo prevezeno u pogrebno poduzeće koje je tada tek počelo da radi balsamovanja i baš u slučaju zatvorenika primenilo je novu formulu.


„Intenzitet korišćene smese“ izazvao je mumificiranje „Stonmena Vilija“, objasnio je Blankenbiler.

Sada kad su ga se svi nagledali, Stonmen Vili sahranjen je u crnom smokingu iz 90-ih godina 19. veka, u vreme proslave 250 godina grada čime mu je na neki način odata počast.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR