Glas Javnosti

REŠENA VEČITA DILEMA: Napokon otkriveno ima li života van Zemlje?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Astronomi su korak bliže saznanju da li postoji život izvan Zemlje, nakon otkrića egzoplanete koja je u stanju da emituje „koherentan“ radio signal.

Magnetno polje na planeti je prvi znak da je sposobna da bude nastanjena jer sprečava zračenje.

Na Zemlji, naše magnetno polje se proteže od rastopljenog gvožđa u jezgru planete u svemir i štiti život od kosmičkog zračenja i naelektrisanih čestica oslobođenih od Sunca, prenose Sremske vesti.


Jupiter, Saturn, Uran i Neptun takođe imaju magnetna polja, ali su svi mnogo jači od Zemljinih.

Sada, istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država veruju da su otkrili vanzemaljsku planetu koja bi mogla da ima svoje magnetno polje, što ukazuje da bi mogla da podržava vanzemaljska bića.

U radu objavljenom u časopisu Nature Astronomi, astrofizičari su otkrili da stenovita planeta IZ Ceti odbija ponovljene radio signale od zvezde oko koje kruži.

Istraživači Sebastijan Pineda i Džeki Viladsen otkrili su signale uz pomoć radio-teleskopa.

“Videli smo početni rafal i izgledalo je prelepo”, rekao je Pineda i dodao:

“Kada smo to ponovo videli, bilo je veoma indikativno da, možda, zaista imamo nešto ovde.”

Nakon daljeg istraživanja, par je došao do teorije da planeta, koja je udaljena oko 12 svetlosnih godina, ima polje slično Zemlji koje je u interakciji sa svojom zvezdom generisalo signal.

Međutim, zbog svoje nevidljivosti, pokazalo se da je teško utvrditi da li udaljena planeta zaista ima svoje magnetno polje.

“Ono što radimo je da tražimo način da ih vidimo“, rekao je profesor Viladsen.


“Ako planeta ima magnetno polje i prođe kroz dovoljno zvezdanih stvari, to će prouzrokovati da zvezda emituje svetle radio-talase.”

Džo Peske, programski direktor Nacionalne radioastronomske opservatorije, rekao je da će otkriće igrati ključnu ulogu u određivanju načina na koji magnetna polja funkcionišu na drugim planetama.

“Potraga za potencijalno nastanjivim ili životnim svetovima u drugim solarnim sistemima delimično zavisi od mogućnosti da se utvrdi da li stenovite egzoplanete slične Zemlji zaista imaju magnetna polja“, rekao je on u izjavi.

“Ovo istraživanje pokazuje ne samo da ova određena stenovita egzoplaneta verovatno ima magnetno polje, već pruža obećavajući metod za pronalaženje više.”

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR