Glas Javnosti

Novo istraživanje utvrdilo ko će se u braku najverovatnije „zapustiti“ i dobiti kilograme

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Istraživači sa Kineske akademije društvenih nauka (CASS) otkrili kome se u braku povećava telesna težina i zašto je to tako.

Brak ima značajan uticaj na kilograme kod muškaraca, posebno u prvih pet godina braka. Kod žena nije pronađena korelacija između sklapanja braka i dobijanje kilograma.

Istraživači sa Kineske akademije društvenih nauka (CASS) analizirali su podatke iz 10 istraživanja o zdravlju i ishrani sprovedenih između 1989. i 2015. godine. Otkrili su da je brak povezan sa povećanjem prevalencije gojaznosti za 5,2 odsto za muškarce i povećanjem gojaznosti za 2,5 odsto.


„Muškarci se suočavaju sa značajnim rizikom od gojaznosti kako stare, pa je u braku važno da se ne opuste i nastave da redovno vežbaju i da jedu zdravo“, rekla je Šiven Kvan sa Kineske akademije društvenih nauka.

Pomenuti časopis je primetio da treba imati u vidu da se standardi za izbor partnera, ceremoniju venčanja i raspodelu kućnih obaveza u braku u Kini značajno razlikuju od onih koji preovladavaju u zapadnim društvima.

„Dakle, efekat braka na gojaznost može varirati između kineske i zapadne populacije“, takođe je navedeno.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR