Glas Javnosti

KNJIGA MRTVIH! Arheolozi pronašli staroegipatski svitak star 3500 godina

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Arheolozi koji su iskopavali groblje staro 3.500 godina otkrili su staroegipatsku "Knjigu mrtvih", svitak ispunjen čarolijama koje vode pokojnika kroz zagrobni život. Naučnici procenjuju da je ovaj misteriozni svitak, pronađen na groblju Tuna al-Gebel u centralnom Egiptu, dugačak između 13 i 15 metara.

„Ovakvi svici su bili uobičajeni deo sahranjivanja u starom Egiptu, a čari u njima bili su neka vrsta natprirodnog putnog osiguranja“, rekla je Sara Kol, pomoćnica kustosa u Odeljenju za antikvitete u Muzeju Džej Pol Geti. Uz svitak, arheolozi su na tom lokalitetu pronašli i mumije za koje se veruje da pripadaju visokim zvaničnicima, od kojih su neke još uvek bile u ukrašenim sarkofazima.


Među njima je bila i mumija Ta-de-Isa, ćerke prvosveštenika. Na tom mestu su otkrivene i posude od alabastera u kojima su bili pohranjeni organi i hiljade amajlija. Stari Egipćani su verovali da put kroz zagrobni život nije baš lak, pa je pored pokojnika stavljen niz uputstava, ili takozvana „Knjiga mrtvih“.

Takvi svici su bili prilično skupi jer ste morali da upišete svoje ime u njih da bi imali efekta u zagrobnom životu. Neki svici su bili u obliku šablona sa praznim prostorom za ispisivanje imena pokojnika, dok su imućniji mogli izabrati da imaju upisane čini, što takve svitke čini jedinstvenim.


Knjiga mrtvih je staroegipatski kompendijum sastavljen od raznih verskih i magijskih tekstova, koji je u Egiptu, zajedno sa pokojnicima, položen u grob. Sastoji se od niza pojedinačnih tekstova (čarolija) i pratećih ilustracija. Trenutno su poznate oko 192 čarolije, iako ih nijedan rukopis ne sadrži sve.


Čaure su imale različite funkcije. Jedni su pokojniku davali mistična znanja u zagrobnom životu, drugi su pokojnika štitili od raznih neprijateljskih sila ili su ga vodili kroz podzemni svet.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR