Glas Javnosti

KAKO U SEZONI GREJANJA DA OSTANE SVEŽ VAZDUH U PROSTORIJI : Par sjajnih trikova!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Vlažnost vazduha u stanu ili radnom prostoru, odnosno to da li je njen nivo adekvatno regulisan nije samo značajno za naše zdravlje, već ćemo se osećati prijatnije, smirenije i udobnije zbog boljeg protoka kiseonika.

Koje sve probleme može da prouzrokuje neadekvatna vlažnost vazduha

Previše vlažan vazduh može da prouzrokuje poteškoće sa spavanjem, sklonost ka alergijama, probleme sa buđi i truljenje drvenih provršina, što takođe može da našteti zdravlju. Samo naizgled je banalan problem, na primer, kovrdžanje kose, jer i to može da utiče na više životnih segmenata. Stručnjaci kažu da bi bilo idealno održavati nivo vlažnosti vlažnosti vazduha u od 30-50 odsto.

Kada smo dugo u zatvorenom prostoru, neophodno je češće provetravanje prostorija. Evo još nekih efikasnih predloga za smanjenje nivoa vlažnosti vazduha ako zanemarimo difuzere, apsorbere ili prečišćivače.

Pojačajte ventilaciju u kući

Ventilatori sigurno mogu pomoći u boljoj cirkulaciji vazduha i uklanjanju vlage iz unutrašnjeg prostora. Čak iako je hladno vreme, luftirajte prostor više puta barem na nekoliko minuta. Ne samo da će to pomoći balansiranju nivoa vlažnosti, već će osvežiti vazduh u vašem domu, koji je iako vam to čudno zvuči, često zagađeniji od vazduha na otvorenom.

Dobri ventilacioni sistemi su od vitalnog značaja za zdravlje i udobnost. Razmislite o dodavanju ventilatora u izduvne kanale iz kuhinja, kupatila i vešernica.

Zaštitite i prekrijte zemlju u saksijama

Ako imate dosta sobnih biljaka u kući, dobra je ideja da pokrijete površinu zemlje u saksiji. Vlaga koja se nalazi u zemljištu može da ispusti čestice pare vlage u vazduh kroz proces isparavanja.

Najbolji i najlepši način da pokrijete tlo vaših sobnih biljaka je sloj kamenčića. Pokrivanje vaših kućnih biljaka takođe će pomoći da se smanji potreba za zalivanjem. Delotovorno je i premestiti biljke napolje nekoliko sati nakon zalivanja, kada nije previše hladno vreme.

Nabavite biljke koje regulišu nivo vlage

Kućne biljke takođe mogu pomoći u balansiranju nivoa vlažnosti u zatvorenom prostoru. Evo nekih:

  • bostonska paprat
  • spatilifium (ženska sreća)
  • kaktusi
  • orhideja
  • palme
  • hlorofitum (pauk-biljka).
Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR