Glas Javnosti

ČESTITAMO! Blizanci, rođeni iz embriona zamrznutih pre 30 godina, proslavili prvi rođendan

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Blizanci koji su rođeni izembriona zamrznutih pre 30 godina upravo su proslavili svoj prvi rođendan.

Timoti i Lidija Ridžvej rođeni su 31. oktobra 2022. godine. Njihovi usvojitelji imali su samo tri i pet godina kada su embrioni beba zamrznuti 1992. godine.

Embrione brata i sestre usvojio je par u Vankuveru u Vašingtonu nakon što su njihovi biološki roditelji – koji žele da ostanu anonimni – donirali svoje embrione Nacionalnom centru za donaciju embriona (NEDC).


Usvojitelji su koristili VTO da bi dobili ove blizance 2022. godine.

Tokom procesa VTO se obično uklanja iz jajnika i oplođuje spermom u laboratoriji. Ovaj embrion se zatim implantira u matericu žene gde raste i razvija se.

Pošto su embrioni blizanaca zamrznuti u aprilu 1992. godine, oni su zaslužili titulu najstarijeg embriona korišćenog u procesu vantelesne oplodnje, koji je uspešno izveden.

Pre blizanaca, rekorderka je bila Moli Gibson, rođena 2020. godine od embriona koji je bio zamrznut skoro 27 godina.

Biološki roditelji beba čuvali su njihove embrione u laboratoriji za plodnost 15 godina pre nego što su ih poklonili centru za donacije, u Noksvilu u Tenesiju, koji dozvoljava samo heteroseksualnim parovima koji su u braku najmanje tri godine da usvoje embrione.

Njihovi usvojitelji, Rejčel i Filip Ridžvej, imali su samo tri, odnosno pet godina, kada su embrioni njihove dece zamrznuti.

„Neverovatno je kada mislim o tome. Skoro svi sa kojima smo razgovarali imaju problema da razumeju“, rekao je Filip nakon rođenja blizanaca za Insajder.

Pre ovog usvajanja, Ridžvejevi su već imali četvoro dece stare između dve i osam godina, ali su želeli da nastave da proširuju svoju porodicu.

Par je svoje troje najstarije dece dobio putem VTO, dok su četvrto začeli prirodnim putem.


„Uvek smo mislili – hajde da imamo što više dece, koliko Bog želi da nam da. Mislili smo da još nismo gotovi sa širenjem porodice, ako je to Božja volja“, rekao je Filip.

Bračni par, inače pobožni katoloci, kažu da se embrioni u NEDC-ovoj banci često zanemaruju.

„Ovi embrioni se često zanemaruju jer su ih donirali roditelji koji su imali poznatu istoriju određenih genetskih poremećaja. Saznali smo da ova deca ne dobijaju pažnju, jer se mnogi roditelji koji ulaze u proces usvojenja embriona pitaju sa čim bi deca mogla da se rode“, rekla je Rejčel.

Кada je NEDC rekao Ridžvejevima da je otac embriona umro od ALS-a, amiotrofične lateraline skleroze, takođe poznate kao Lu Gerigova bolest, nisu oklevali da ih izaberu.

„Odlučili smo da ćemo potražiti decu koja su, u izvesnom smislu, najduže čekala jer možda nisu savršena“, rekla je ona.

Blizanci su rođeni kao zdrave bebe.

„Oni imaju potencijalnu manu koja se nama čini glupa jer svi mi imamo potencijalne mane. Svi mi imamo mogućnost da razvijemo bilo koju bolest, šta god da je“, dodala je.

Njihovo najstarije dete, devetogodišnja ćerka, ima epilepsiju i astmu, ali Rejčel je rekla za Insajder:

„Ne volimo je manje zbog tih stanja.“

Blizanci su proslavili svoj prvi rođendan ranije ove nedelje uz čokoladnu tortu i balone.

„Кao ljudi koji veruju u Boga, smatrali smo da blizancima treba dati šansu za život“, zaključila je Rejčel.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR