Glas Javnosti

Arheolozi pronašli blago u potonulom gradu u Egiptu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Evropski institut za podvodnu arheologiju (IEASM) saopštio je juče da su arheolozi otkrili nova blaga i tajne u oblasti potopljenog hrama u blizini egipatske obale Sredozemnog mora. Francuski pomorski arheolog Frank Goddio i njegove kolege došli su do novih otkrića na mestu hrama boga Amona u drevnom lučkom gradu Tonis-Heraklion u zalivu Abukir, saopštio je institut.

Tim je istraživao južni kanal grada, gde su se ogromni kameni blokovi iz drevnog hrama srušili tokom kataklizmičnog događaja koji se dogodio sredinom drugog veka pre nove ere. Institut navodi da su u hramu boga Amona faraoni „dobili svoje titule moći koje stiču kao kraljevi od vrhovnog boga staroegipatskog panteona“.


Srebrni, zlatni nakit, posude sa parfemima…

„Arheolozi su pronašli dragocene predmete iz riznice hrama, kao što su srebrni ritualni instrumenti, zlatni nakit i alabastarske posude u kojima su bili mirisi ili ulja. Ovi nalazi svedoče o bogatstvu ove svetinje i pobožnosti nekadašnjih stanovnika lučkog grada“.


Tokom istraživanja, koje je sprovedeno, otkrivene su podzemne konstrukcije koje su oslonjene na veoma dobro očuvane drvene stubove i grede koje datiraju iz 5. veka pre nove ere. Istočno od Amonovog hrama, arheolozi su pronašli grčko svetilište posvećeno Afroditi sa bronzanim i keramičkim predmetima.

Potopljeni grad otkriven je 2000. godine

„Ovo pokazuje da su Grci kojima je bilo dozvoljeno da se naseljavaju i trguju u gradu u vreme faraona iz dinastije Saite (664-525. pre Hrista) imali hramove posvećene svojim bogovima“, dodaje institut.


Ostaci Tonis-Herakliona sada su potopljeni ispod površine mora, sedam kilometara od današnje obale Egipta. Grad je bio najveća egipatska mediteranska luka vekovima pre nego što je Aleksandar Veliki osnovao Aleksandriju.


Zbog porasta nivoa mora i zemljotresa praćenih plimskim talasima, potopljen je deo delte Nila od 110 kvadratnih kilometara, zajedno sa Tonis-Heraklijonom. IEASM je otkrio ovaj veličanstveni drevni grad pod morem 2000. godine.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR