Glas Javnosti

Kina jača turizam bezviznim režimom

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Državljanima nekoliko evropskih zemalja i Malezije više nisu potrebne vize za kratke posete Kini.

Državljanima nekoliko evropskih zemalja i Malezije više nisu potrebne vize za kratke posete Kini. Druga po veličini svetska ekonomija pokušava da podstakne svoj postpandemijski turizam dok se bori sa usporavanjem rasta


Luiđi Gambardela , predsednik Kina-EU, međunarodnog digitalnog udruženja u Briselu, nedavno je u intervjuu pohvalio novu kinesku politiku bezviznog režima.

Kina je odlučila da sprovede jednostranu politiku bezviznog režima za vlasnike pasoša nekoliko evropskih država kao što su: Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Španija i Malezija na probnoj osnovi, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Od 1. decembra 2023. do 30. novembra 2024., nosioci običnih pasoša iz gore navedenih šest zemalja mogu da uđu u Kinu bez viza za posao, turizam, posete rođacima i prijateljima i tranzit ne duže od 15 dana, navodi se u saopštenju.


Gambardela je rekao da će primena nove bezvizne politike dodatno olakšati putovanja, ojačati kulturnu razmenu i ekonomske veze.

Prema Trip.com-u, posete na njihovoj stranici „Kineski turistički vodič” porasle su za preko 30 odsto od objave ove politike. U prvih deset meseci 2023. dolazna putovanja na velike udaljenosti, posebno iz Evrope, pokazuju znake oporavka, prevazilazeći nivoe pre pandemije.

Napominjući da turizam promoviše kulturnu razmenu i poboljšava bolje razumevanje među nacijama, Gambardela je istakao transformativnu moć iskustava iz prve ruke i rekao da mnogi ljudi nakon prve posete menjaju stereotipnu sliku Kine.


Gambardela je pohvalio napredak Kine od njegove prve posete toj zemlji 2014. godine, rekavši da je Kina sada bolje opremljena za prijem turista iz celog sveta.

U intervjuu, Gambardela je izrazio nadu u proširenje bezviznog programa na više zemalja Šengena, kao i na više Kineza koji će posetiti Evropu i pomoći u jačanju lokalne turističke industrije uz dalje promovisanje bilateralne razmene.


S obzirom na veličinu i ekonomski razvoj Kine, privlačenje kineskih turista i poslovnih putnika imalo bi značajan pozitivan uticaj na lokalne ekonomije u Evropi, rekao je on.

Osim toga, ovaj pristup bi takođe mogao da doprinese negovanju duha saradnje i razumevanja između Evrope i Kine, dodao je on.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR