Glas Javnosti

NAVIKE KOJE UTIČU NA BOLJI RAZVOJ BEBA DOK SU JOŠ U STOMAKU : Saveti za trudnice

Porodica
Autor: Glas javnosti

Postoje određene navike i aktivnosti u trudnoći koje pozitivno deluju na mamu, ali i razvoj same bebe. Neke suu izuzetno važne i za razvoj detetovog mozga, ali i za prvo poveziovanje mame i bebe.

Evo kojih 5 navika mogu učiniti vašu bebu pametnijom i pre nego što se rodi:

1. Vežbe
Nakon svakog treninga, vaše telo proizvodi endorfine, koji, između ostalog, dospevaju do vašeg deteta. Vežbanje povećava protok krvi u telu , uključujući i matericu, a to, zauzvrat, stimuliše razvoj deteta u celini. Pored toga, vežbe tokom trudnoće mogu da pomognu i u poboljšanju funkcije mozga bebe.

2. Odbijanje loših navika
Svi lekari snažno preporučuju da ne pušite i ne pijete alkohol tokom trudnoće. Upotreba alkohola tokom trudnoće je vodeći uzrok urođenih mana koje se mogu sprečiti i smetnji u učenju kod novorođenčadi. Ne postoji količina alkohola koja se smatra bezbednom za piće tokom trudnoće. Uzdržavanje od loših navika je neophodno za intelektualni razvoj deteta.

3. Riba za večeru
Uključivanje morskih plodova u nedeljni meni pomaže budućim majkama da poboljšaju kognitivne performanse svog nerođenog deteta, kao i da kroz zdravu ishranu podstaknu razvoj mozga. Masne ribe poput lososa i sardina, koje sadrže veći nivo DHA od nemasne ribe, pokazale su najjače efekte. DHA (omega-3 masna kiselina koja se preporučuje svim trudnicama kao prenatalni dodatak) podržava zdrav razvoj mozga.

4. Jaja za doručak
Ispostavilo se da konzumiranje jaja tokom trudnoće može uticati na sposobnost deteta da brzo uči i ima bolje pamćenje. Žumanca su bogata holinom, članom porodice B vitamina (i esencijalnom hranljivom materijom za trudnice) koji je važan za razvoj bebe. Holin zapravo utiče na strukturu moždanih ćelija, podržavajući kognitivni razvoj.

5. Razgovori sa budućom bebom i čitanje naglas
Možda ćete se osećati pomalo neobično kada razgovarate sa svojim trudničkim stomakom, ali rezultati će biti vredni toga. Istraživanja pokazuju da bebe kada se rode mogu da prepoznaju mamin glas ukoliko im je mama pričala tokom trudnoće. Ovo sugeriše da učenje komunikaciji počinje još u materici.

Glas javnosti/Yumama

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR